Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.06.2023. 16:30

Već od subote ponovno slijedi niz promjenjivog vremena

Preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika moraju se obaviti što prije, kako ih oborine ne bi isprale s lisne mase voćaka i vinove loze.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.820
  • 87
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila veća od prosjeka za 20 posto. Dani su bili vrući. Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 33℃, uzduž Jadrana i na sjeverozapadu do 34℃, a na istoku do 36℃. Tijekom vikenda osjetno je zahladnjelo.

Temperatura se pri tlu spustila na istoku i na 9℃, sjeverozapadu 8℃, a u gorju na samo 6℃. Bilo je i oborine. Ukupno je izmjereno na istoku 6 do 14 mm, sjeverozapadu 31 do 59 mm, gorju 7 do 29 mm, a uzduž Jadrana 1 do 20 mm oborine. Upravo zato, vlažnost tla na kopnu je umjerena, ali uzduž Jadrana vode za biljke s kratkim korijenovim sustavom nema dovoljno.

Pred nama su dani s vrlo promjenjivim i ponovno nestabilnim vremenom, kad lokalni pljuskovi popraćeni grmljavinom tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati mogu biti češći. Već sutra, a pogotovo u subotu sa sjeverozapada će u naše krajeve pritjecati vlažan i nešto svježiji zrak, pa će jutarnje temperature zraka na kopnu biti oko 17 ℃, a dnevne oko 28℃.

Vruće dane s temperaturama većim od 30℃ očekujemo tek u drugoj polovici idućeg tjedna. Akumulacija topline bit će u cijeloj zemlji u granicama prosječnih višegodišnjih vrijednosti.

Vrlo promjenljivo vrijeme ponovno će praviti probleme voćarima i vinogradarima koji će obavljati preventivna prskanja protiv peronospore, pepelnice, fuzikladija, jabučnog savijača, ali i odraslih oblika američkog cvrčka.

Stočarima savjetujemo da do subote pokušaju pokositi i osušiti što više sijena, jer će u danima koji slijede to biti sve teže.

Vinova loza je ocvala, pa na mnogim nasadima gdje su prskanja bila neredovita ima simptoma zaraze peronosporom, ali i pepelnicom. Savjetujemo da se preventivna prskana provode svakih 10, a ne 14 ili 15 dana uz korištenje pravilno odabranih fungicida.

Intenzitet UV zračena ovih će dana ponovno biti visok, pa neka boravak na otvorenom tijekom podneva ponovno bude  što kraći.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Nestabilno vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje