Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.09.2023. 13:30

Vremenske prilike odgovarat će ratarima, vinogradarima i voćarima

Tlo je uglavnom umjereno vlažno. Priprema za jesensku sjetvu može se obavljati.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.453
  • 96
  • 1

Vremenom proteklih sedam dana ne samo ratari, nego i vinogradari te voćari su zadovoljni. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka. Dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 28° C, sjeverozapadu 29° C, uzduž Jadrana 30° C, a na istoku do 31° C.

Ukupno izmjerene količine oborina kreću se od 6 do 30 mm na istoku, 6 do 22 mm na sjeverozapadu, 13 do 65 mm u gorju, a uzduž Jadrana 9 do 56 mm. I upravo zato, od lokaliteta do lokaliteta vlažnost tla je vrlo različita. Tlo je ponegdje umjereno vlažno, a na nekim lokalitetima i suho, pa je i priprema tla za jesensku sjetvu na njima vrlo teška.

Dani koji dolaze bit će u cijeloj zemlji suhi s obiljem sati sijanja Sunca. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka za 10 do 20 posto. Veseli nas da će i dnevne vrijednosti temperature zraka ovog tjedna ne samo uzduž Jadrana, nego na istoku i sjeverozapadu narasti do 31° C, a tijekom prve polovice tjedna koji dolazi i do 32° C. Savjetujemo da se slojevito odijevate, jer će se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustiti na istoku i sjeverozapadu na 14° C, a u gorju samo na 11° C.

Stupanj opasnosti od UV zračena bit će uzduž Jadrana visok. Savjetujemo da osobe koje pate od alergije izazvane cvatnjom ambrozije odu na more i uživaju u još uvijek dovoljno toplome moru. Suhi, sunčani, ali i vrući dani ubrzat će zriobu svih poljoprivrednih kultura. Ranijem dozrijevanju ne moramo se nadati. 

Obilazeći polja kukuruza vidjet ćemo da ova kultura ovisno o FAO grupama prolazi fazu mliječne i voštane zriobe, pa sad priželjkujemo samo obilje sijanja Sunca. Rane sorte jabuka se beru, a razmišlja se u idućih 7 do 10 dana i o početku berbe vinskih sorti grožđa, ali ranije epohe dozrijevanja.

Upravo zato savjetujemo da se na vrijeme pripreme muljače i preše, a cisterne dobro operu. Ne zaboravimo ovih dana na kupnju dovoljnih količina sumpora, enzima, kvasca i bistrila. Podrume prije berbe treba i okrečiti. Sisteme hlađenja prekontrolirati, odnosno provjeriti njihovu ispravnost. Vinare koji nemaju vlastitu proizvodnju grožđa savjetujemo da polako obiđu vinograde i dogovore kupnju.

Prisjetimo se kako je ove godine tuča u mnogim vinogradima uzrokom smanjenog uroda, pa kupnju dovoljnih količina grožđa treba što prije dogovoriti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Prognoza Dražen Kaučić Suho i sunčano


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje