Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.01.2024. 16:30

Vremenske prilike olakšat će rezidbu voćarima i vinogradarima

Jedna stara pučka izreka govori: "Svijećnice dan, zima van“. No, do kraja zime ipak još moramo malo pričekati, napominje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.398
  • 93
  • 0

Proteklih je dana bilo pretežno sunčano. Dnevna temperatura zraka narasla je ne samo na istoku i sjeverozapadu, nego i u gorju do 15℃, a uzduž Jadrana i do 17℃. Jutra su bila hladna, te se pri tlu spustila uzduž Jadrana na -5℃, istoku -8℃, gorju -9℃, a na sjeverozapadu na -10℃. Vrijedno je istaknuti da se i duboko izorano tlo smrzavalo, te će ono u proljeće biti praškasto. Temperaturama ispod točke smrzavanja nisu sretni povrtlari uzduž Jadrana, jer šteta ima na kulturama koje se uzgajaju na otvorenom.

Bojimo se da će šteta biti i na agrumima.

Tlo je u cijeloj zemlji umjereno vlažno, što znači da ozime ratarske kulture ne trpe od manjka, ali ni od viška vode. Iako je ukupno ovog mjeseca u Zagrebu bilo 8, Zadru 10, a u Osijeku 11 dana s oborinom, akumulacija vode u tlu ovog je mjeseca mala.

Ukupno izmjerene količine oborine sigurno će biti manje od višegodišnjeg prosjeka. Prisjetimo se kako je prošle godine u siječnju oborine bilo više od prosjeka u Slavonskom brodu za 100%, a u Zagrebu i 200 % više od prosjeka, te su ozime kulture tada trpjele od viška vode u tlu.   

Epizoda suhog vremena u cijeloj zemlji se nastavlja, jer će se naši krajevi nalaziti pod utjecajem snažne i prostrane anticiklone. Djelomično sunčano i stabilno vrijeme s promjenjivom naoblakom poticat će dobro raspoloženje poljodjelaca. Jutra će do kraja tjedna, ali i tijekom vikenda još uvijek biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja pa savjetujemo voćarima i vinogradarima da se slojevito oblače.

Naime, tijekom podneva će temperature biti više od 10℃, a mogu ponegdje tijekom subote, nedjelje i ponedjeljka na kopnu narasti i do 14℃.

Umjerena vlažnost tla koja se nastavlja i u danima koji dolaze, a uz strujanje zraka s juga i zapada rezidbu voćaka i vinove loze činit će ugodnijom. Kopanje jama za novu sadnju loznih cijepova ili mladih voćaka olakšat će ne pretjerani sadržaj vode u tlu, te se takvo neće lijepiti za alat.

I na kraju da vas podsjetimo kako je u petak Svijećnica, jer se još od sedmog stoljeća na taj dan blagoslivljaju svijeće. Jedna stara pučka izreka govori:“ Svijećnice dan, zima van“. No, do kraja zime ipak još moramo malo pričekati. Već u subotu slavimo blagdan sv. Blaža te se u crkvama dijeli blagoslov grla.   


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Anticiklona Dražen Kaučić Rezidba Suho


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]