Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 07.05.2024. 15:20

Vrijeme će u danima koji dolaze biti povoljno za sve poljodjelske radove

Toplo i vlažno tlo pogodovalo je intenzivnom rastu korova koje treba što prije uništavati. Voćare i vinogradare koji planiraju prskanja insekticidima molimo da budu pažljivi radi zaštite pčela.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 411
  • 47
  • 0

Proteklih sedam dana na istoku je ukupno izmjereno 12 mm do 24 mm oborine pa je zato danas tlo vlažno dok je na sjeverozapadu ukupno palo 3 mm do 8 mm te je umjereno vlažno.

Upravo zato, navedena vlažnost tla pogoduje klijanju i nicanju posijanih ratarskih, ali i povrtlarskih kultura. Akumulacija topline bila je na istoku i sjeverozapadu veća od prosjeka za 30 do 40% te je i rast mladica vinove loze vrlo intenzivan. Toplo i vlažno tlo pogodovalo je intenzivnom rastu korova koje treba što prije uništavati korištenjem pravilno odabranih herbicida ili plitkom obradom tla.

Oborine u drugoj polovici proteklog tjedna te relativna vlažnost zraka veća od 80 posto, a uz srednje dnevne temperature zraka veće od 12℃, pogodovale su razvoju zaraze plamenjačom i pepelnicom na vinovoj lozi. Savjetujemo da se upravo zato što prije provedu preventivna prskanja odgovarajućim fungicidima uz dodatak elementarnog sumpora. Ne zaboravimo da se prskanja ponove nakon 10 do 14 dana. 

Veseli nas da možemo najaviti kako će od sutra pa sve do početka idućeg tjedna dani u cijeloj Hrvatskoj biti suhi. Najviše sati sijanja Sunca očekujemo u petak, subotu i nedjelju. Ostalih će dana biti djelomično oblačno. Takvo će vrijeme biti po volji i stočarima koji planiraju kosidbu nekih krmnih kultura.

Do kraja ovog tjedna dnevna će temperatura zraka narasti u gorju do 21℃, a uzduž Jadrana te i na istoku i sjeverozapadu do 23℃. Iz dana u dan bit će sve toplije pa će u nedjelju dnevna narasti u gorju do 23℃, a na istoku i sjeverozapadu i do 26℃. Uzduž Jadrana bit će toplije za 1℃ do 2℃.

Kako će oborine ponegdje biti još samo sutra, tlo će se vrlo brzo sušiti. Savjetujemo da se krajem tjedna biljke s kratkim korijenovim sustavom počinju svakodnevno natapati.

Upozoravamo da će u danima koji dolaze osobe koje su alergične na pelud imati tegobe. Naime, koncentracija peludi trava bit će visoka pa se odlazak na livade mora za neko vrijeme odgoditi.

Voćare i vinogradare koji planiraju prskanja insekticidima molimo da budu pažljivi radi zaštite pčela.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenske prilike Oborine Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.