Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.06.2024. 14:00

Vrijeme u danima koji dolaze pogodovat će sanaciji nastalih šteta od nevremena

Bujične poplave postaju sve češće jer mreža kanala u mnogim je mjestima na prostoru cijele Hrvatske nedovoljno velika za količine oborine koje posljednjih godina padaju u kratkom vremenskom razdoblju.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 313
  • 70
  • 1

Proteklih je dana akumulacija topline na kopnu bila veća od prosjeka, ali samo za 10 do 15%. Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 25℃, sjeverozapadu 27℃, uzduž Jadrana 28℃, a na istoku Hrvatske do 29℃. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se spustila u uzduž Jadrana na 14℃, istoku i sjeverozapadu 10℃, u gorju na 8℃.

Oborine su ponegdje bile obilne. Vrijedno je istaknuti kako je tijekom proteklih 24 sata ukupno izmjereno u Iloku 47 mm, a u Koprivnici 61 mm oborine. Olujni vjetar s tučom i obilnom količinom oborine nanio je velike štete svim poljoprivrednim kulturama od Županje do Iloka, Koprivnici, ali i u jednom dijelu Međimurja. Bujične poplave postaju sve češće jer mreža kanala u mnogim je mjestima na prostoru cijele Hrvatske nedovoljno velika za količine oborine koje posljednjih godina padaju u kratkom vremenskom razdoblju.

No, pogledajte zapuštenu mrežu kanala po našim selima. Potoci u kojima gotovo da i nema vode uglavnom se ne čiste pa kad se u njih slije velika količina vode, mnogi podrumi nađu se pod vodom. Očigledno da s organizacijom održavanja odvodnih kanala u mnogim selima nešto ne valja.

Vrijeme u danima koji dolaze pogodovat će sanaciji nastalih šteta od nevremena. Pred nama su suhi, sunčani, ali i vrući dani. U petak, subotu i nedjelju sijanja Sunca bit će na istoku i sjeverozapadu više od 10 sati. Već tijekom petka, subote i nedjelje dnevne će vrijednosti temperature zraka narasti do 32℃. Veseli nas da će i noći biti tople s temperaturama većim od 20℃.

Stupanj opasnosti od UV zračenja bit će visok. Savjetujemo da se nose šeširi sa širokim obodom, a lice i ruke mažu zaštitnim kremama. Zbog vrlo visokog stupnja opasnosti od UV zračenja uglavnom uzduž Jadrana, djeca mogu dobiti opekline pa ne smiju boraviti na suncu od 11 do 16 sati.

I tako, ipak do nedjelje treba uživati u vrućim danima jer će već u ponedjeljak biti hladnije i za 10℃. Dnevna će temperatura zraka narasti samo do 21℃, a jutarnja se spustiti na 13℃. Očekujemo i pojavu oborine.

Poljodjelci će idućih dana moći obavljati sve planirane radove. Pokošene krmne kulture brzo će se sušiti, a preventivna zaštitna sredstva na vegetativnoj masi voćaka i vinove loze neće biti brzo isprana.

Razina peludi u zraku trava visoka je samo na sjeverozapadu Hrvatske pa boravak na takvim mjestima treba izbjegavati.

Vlažnost tla u cijeloj će zemlji idućih dana biti umjerena, što znači da će se mehaničko uništavanje korova plitkom obradom tla moći obavljati.


Tagovi

Agro prognoza Vremenske prilike Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.