Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.01.2024. 12:00

Zima je najbolji orač - stiže nam osjetna promjena vremena

Stara pučka izreka govori da je zima najbolji orač. I stvarno, smrzavanjem i odmrzavanjem izorano tlo polako mijenja strukturu koja će u proljeće biti praškasta

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.573
  • 262
  • 0

Posljednji dani 2023. godine bili su neuobičajeno topli. Akumulacija topline bila je veća od prosjeka i za 80 posto. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 13℃, istoku i sjeverozapadu 16℃, a uzduž Jadrana i do 18℃.

Jutra su ipak bila hladna. Pri tlu se temperatura zraka tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Osijeku na -3℃, gorju -5℃, a na sjeverozapadu i na -6℃.  Bilo je i kiše. Najmanje količine izmjerene su na istoku i uzduž Jadrana, a najveće u gorju. Spomenutim temperaturama, ali i kišom poljodjelci su zadovoljni.

Voćke su lagano nakupljale takozvane inaktivne temperature, dok je vlažnost tla bila umjerena. Duboka obrada tla još se uvijek mogla obavljati. No, dnevne temperature zraka bile su previsoke za sušenje mesa, te se trebalo dobro razmisliti gdje ga sušiti.

Zbog približavanja fronte s jugozapada idući će dani biti uglavnom oblačni. Do kraja tjedna dnevna će temperatura narasti ponegdje na istoku i sjeverozapadu i do 14℃, a uzduž Jadrana do 15℃. Problemi sa sušenjem mesa se nastavljaju. Past će i malo kiše, ali koja neće utjecati na promjenu vlažnosti tla.

Dani vikenda nam donose osjetnu promjenu vremena. U gorju, ali i u nizinama padat će kiša koja tijekom noći u nedjelju može prelaziti u susnježicu i snijeg. Tijekom prve polovice tjedna osjetno će zahladnjeti. Očekujemo da će dnevne temperature zraka u gorju, ali i na istoku i sjeverozapadu biti negativnog predznaka. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se na istoku i sjeverozapadu spustiti na -8℃, a ponegdje i na -10℃.

Smrzavat će se i duboko izorano tlo. Stara pučka izreka govori da je zima najbolji orač. I stvarno, smrzavanjem i odmrzavanjem izorano tlo polako mijenja strukturu koja će u proljeće biti praškasta. Obrada tog tla u proljeće će biti znatno lakša u odnosu na ono koje nije izorano.

Suhe dane u prvoj polovici tjedna treba iskoristiti i za odlazak u zapuštene voćnjake i vinograde, ali i na oranice čiji su vlasnici zaboravili na njih. Sada je vrijeme da se krče. Možda će nam na početku biti malo zima, ali brzo ćemo se ugrijati. Dolaskom proljeća možda će se na njima nešto posijati ili posaditi.


Tagovi

Promjena vremena Zahladnjenje Zima Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.