Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 02.05.2024. 12:00

Agroklub u Valenciji: Čime se bave tamošnji poljoprivrednici i što im zadaje glavobolju?

Španjolska je među vodećim europskim zemljama po pitanju ekološke proizvodnje. Iako ona postaje sve popularnija, proizvođačima muke zadaju komplicirane zakonske procedure i nedostatak radne snage.

Foto: Bojan Kecman
  • 414
  • 59
  • 0

U Španjolskoj je 2.675.000 hektara, odnosno 11 posto obradivog zemljišta u sustavu ekološke proizvodnje. Među proizvođačima je i zadruga "Saifresc" koja se nalazi u predgrađu Valencije.

Od pirike ih boli glava

Četiri osnivača ekološkom proizvodnjom počeli su se baviti 2012. godine, a do tada su radili konvencionalnu poljoprivredu. Među osnivačima je i obitelj Quilis, a sin Julio, postao je direktor zadruge koja na ukupno 30 hektara, što svojih parcela, što zakupljenih, proizvodi razne vrste povrća i voća.

Pirika probija biorazgradivu foliju pa je čupaju ručno

"Proizvedemo više stotina tona povrća i voća. Sjeme uglavnom proizvodimo na svojim parcelama, a manji dio kupujemo. Stajnjak kupujemo s obližnjih farmi ovaca. Ako je svjež, polijevamo ga vodom i pokrivamo folijom. Na njivama imamo dosta posla oko pirike koja probija biorazgradivu foliju pa je čupamo ručno ili kultiviramo između redova", kaže Julio.

Oko biljaka i na krajevima redova sade biljke koje privlače oprašivače, a korove uz puteve ostavljaju, jer i oni znaju biti domaćini korisnim insektima koje najviše koriste protiv lisnih uši tijekom vrućih ljetnih mjeseci kada temperature u Valenciji i okolici dostižu i 45 stupnjeva.

Redovno obavljaju analize

Zadruga ima skoro zaokružen sustav proizvodnje jer posjeduje strojeve za sortiranje, čišćenje i skladištenje povrća i voća. Proizvode plasiraju uglavnom na lokalno tržište i to manjim trgovinama, a imaju i mogućnost da pojedinci proizvode naruče i kupe u sjedištu zadruge. Posjeduju vlastiti prijevoz mada se događa da klijenti iz Barcelone, pa čak i iz Madrida, po robu šalju svoje kamione.

Strahuju za budućnost ekološke proizvodnje

Redovno analiziramo proizvoda na prisutnost teških metala i bakterije kao što su salmonela, enterobakterije, listerija i escerihija coli. Imamo svoje bunare, a voda sadrži dosta dušika zbog pretjerane upotrebe mineralnih gnojiva još iz vremena kada smo se bavili konvencionalnom proizvodnjom. Voda zato sadrži dosta dušika tako da ne moramo kupovati organska peletirana gnojiiva", ističe Julio koji sve više strahuje za budućnost ekološke proizvodnje u Španjolskoj.

Papirologija i radna snaga najveći su problem

"Najveći problem nam je nedostatak radne snage, ali i troškovi za radnu snagu. Od 30 zaposlenih, trećina su domaći ljudi, a ostalo su Rumunji i Afroamerikanci. Zbog inflacije u posljednje dvije godine troškovi rada su porasli, a gubimo dosta vremena na papirologiju koju od nas zahtijevaju lokalne i državne vlasti, kao i Europska unija svojim čestim pooštravanjem procedura u vezi s eko proizvodnjom. Za sada odolijevamo, ali je pitanje što će biti s nama, pa i ostalima u narednim godinama" tvrdi Quilis.

Upravo su zbog inflacije proizvođači, a među njima je i "Saifresc", u situaciji da svoje proizvode prodaju skoro po istim cijenama kao i konvencionalni proizvođači. Ipak, borit će se i dalje jer nikada se više ne žele vratiti konvencionalnoj proizvodnji, kada su koristili velike količine pesticida.


Tagovi

Saifresc Pirika Teški metali Bakterije Julio Quilis Valencija Eko proizvodnja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]