Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eco Wine Fest
  • 07.06.2024. 14:00
  • Zagrebačka, Bedenica

Austrijska najbolja, ali i mi se imamo čime pohvaliti dokazuje Eco Wine Fest u Bedenici

Na ocjenjivanje je pristiglo 80 vina iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Njemačke i Italije. U međunarodnoj ocjenjivačkoj komisiji bili su ocjenjivači iz šest zemalja s iskustvom s najvećih svjetskih vinskih natjecanja Decanter, Mundus Vini i Concours Mondial de Bruxelles.

Foto: Božidar Banov
  • 304
  • 38
  • 0

Austrijski Burgenland, (Gradišće), ima najbolja ekološka vina, pokazalo je međunarodno ocjenjivanje organizirano uoči Eco-Wine Festa, koji se 7. i , 8. lipnja, održava u Bedenici pokraj Svetog Ivana Zeline.

Više od 20 ekoloških izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije prijavilo se na ovaj prvi hrvatski festival posvećen kulturi ispijanja ekoloških vina. Bit će to urbani festival u Kulturnom centru Bedenica i ispred njega. Tijekom poslijepodneva posjetitelji će moći obilaziti štandove izlagača, a navečer uživati u zabavnom programu.

Udvostručen broj eko vinara   

Idejni začetnik Eco-Wine Festa Dražen Bedeković iz Vina Bedekovich kaže da je na vinskim događanjima u Europi vidio da i mala mjesta mogu organizirati sjajne vinske manifestacije koje male sredine s netaknutom prirodom promiču u atraktivne turističke destinacije. Dodao je da su naglasak odlučili staviti na ekološku proizvodnju grožđa i ekološka vina. Ona, nažalost, još nemaju mjesto na tržištu koje zaslužuju. Po kvaliteti su u rangu s najboljim vinima iz konvencionalne proizvodnje.

"Nadamo se da ćemo ovim festivalom doprinijeti tome da se u čašama zaljubljenika u dobra vina čim češće nađu ona ekološka", kaže. 

Vizija razvoja im je postati vodeća zelena županija 

Prema njegovim riječima, njegova vizija poklapa sa zelenim planovima od županijske do europske razine. U Programu razvoja ekološke poljoprivrede do 2030. godine Zagrebačke županije stoji da bi do tada sve poljoprivredne površine u toj županiji trebale biti pod ekološkim uzgojem.

''Vizija razvoja je postati vodeća zelena županija koja svoj razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane i razvoju pametnih sela", kazao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije. 

Ondje se u posljednje dvije godine udvostručio broj ekoloških vinara i vinogradara. Trenutačno ih je 14. Najbolji vinari okreću se ekološkoj proizvodnji. Među njima je jedan koji će u potpunosti prijeći na ekološko vinogradarstvo i vinarstvo, te jedan koji će dobiti oznaku Demeter.

Županija i novčanim potporama potiče razvoj ekološkog vinogradarstva i vinarstva te manifestacija koje promiču takva vina.

Zahtjevna godina za eko uzgoj

Uvod u Festival bilo je ocjenjivanje u Bedenici. Sudjelovali su suci s najvećih svjetskih ocjenjivanja: dva s Decantera te po tri s Mundus Vinija i Concoursa Mondial de Bruxelles. Iz inozemstva su stigli prof. dr. Vesna Maraš s Biotehničkog fakulteta u Podgorici, Ljubica Radan, enologinja i vinarka iz Novog Sada, Ingrid Mahnić, enologinja i vinarka iz Dragonje u Sloveniji, njemački sommelier podrijetlom iz BiH Ivan Planinić te makedonski sommelier Zvonko Herceg. Domaći ocjenjivači bili su dr.sc. Ivana Puhelek sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta i sommelieri Željko Bročilović , Darko Lugarić, Mario Meštrović i Josip Orišković.

Poslovna tajnica udruge Bregovita Hrvatska Suzana Operman istaknula je da će novi festival u Bedenici doprinijeti još većoj prepoznatljivosti Središnje bregovite Hrvatske kao vinske regije koja bilježi procvat ekološke proizvodnje vina. Pritom je podsjetila kako je prošla godina bila zahtjevna vinogradarima, a posebno onima koji se bave ekološkim uzgojem. Unatoč tome, dodala je, ekološki su vinari iz središnjeg dijela zemlje stvorili vina koja osvajaju priznanja na prestižnim svjetskim natjecanjima.

Na EWF-u će se moći kušati vina vinarija Bolfan, Kopjar, Enjingi, Pilato, Rizman, Glavica, Plavinci, Schloss Ortenberg i brojnih drugih. 

Gradišćanske vinarije osvojile tri velika zlata  

Gradišćanske su vinarije osvojile sve tri velike zlatne medalje, što znači 95 bodova ili više, i još osam zlatnih.

Ružičasto ledeno vino od frankovke Rosé Icewine Hafner 2017. s 97 bodova prvak je ocjenjivanja, a s 95 bodova diče se i mirni crnjaci Cuvée crni Hafner 2021. te Merlot 2015. vinarije Wohlrab. Potonja je vinarija osvojila 93 boda i zlatnu medalju za Cuvée crni 2017.

Isti broj bodova osvojili su i domaći favoriti;  Venje bijelo Enjingi 2015. te pjenušac Muškat Kopjar 2021. kao i Selena Tamjanika 2022. vinarije Plavinci iz Beograda. Osim tri velike zlatne medalje, podijeljeno je i 30 zlatnih za što je vinima trebalo 90 ili više bodova od 100.

Brojna su vina stigla na osjenjivanje​​

Na ocjenjivanje je pristiglo 80 vina iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Njemačke i Italije. U međunarodnoj ocjenjivačkoj komisiji bili su ocjenjivači iz šest zemalja s iskustvom s najvećih svjetskih vinskih natjecanja Decanter, Mundus Vini i Concours Mondial de Bruxelles...

Iz inozemstva su stigli prof. dr. Vesna Maraš iz Crne Gore, enologinja Ljubica Radan iz Srbije, enologinja Ingrid Mahnič iz Slovenije, vinar Ivan Planinić iz Njemačke te sommelier Zvonko Herceg iz Makedonije. Domaće su snage bili dr. sc. Ivana Puhelek s Agronomskog fakulteta u Zagrebu te sommelieri Mario Meštrović, Josip Orišković, Marko Rundek i Darko Lugarić.


Fotoprilog


Tagovi

Eco-Wine Fest Ekološka vina Manifestacija Ocjenjivanje Dražen Bedeković


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.