Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko-Austrija
  • 04.08.2023. 13:30

Austrijski ekološki zamah usporio sa završetkom programskog razdoblja

Iako je zabilježen veći broj izlazaka iz ekološke poljoprivrede, Austrija je još uvijek europski "broj 1“ po udjelu ekoloških usjeva u ukupnoj površini poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Depositphotos/imagebrokermicrostock
  • 2.580
  • 168
  • 0

Prema službenim podacima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, u Austriji djeluje malo više od 25.000 ekoloških poljoprivrednika, preko 2.000 ekoloških prerađivača i više od 3.000 ekoloških trgovaca.

U 2022. godine ukupno je 705.800 ha poljoprivrednih površina bilo pod ovom proizvodnjom što zahvaća 27,7 % površina (više od četvrtine) u Austriji. Trenutno, udio ekoloških poljoprivrednika u ovoj zemlji je oko 23 posto. 

Kako stoji u odgovoru kojeg smo dobili, a prema saznanjima njihova resornog ministarstva, proizvođači se ondje odlučuju za ekološki uzgoj iz raznih razloga. Razlozi su često ekološka uvjerenja i borba s klimatskim promjenama, analize tržišta, te mogućnost dobivanja državnih subvencija i potpora kao što su plaćanja po površini za ekološki uzgoj i doplate za ulaganja u proizvodnju i preradu.

Novo programsko razdoblje i veće fluktuacije

Kažu da se u posljednje 4 godine ekološka poljoprivreda u Austriji pozitivno razvila. Površine pod eko usjevima se kontinuirano povećavaju.

Prve brojke za prijavu za godinu 2023. u ÖPUL-u (austrijski agro-okolišni program) pokazuju da će se broj ekoloških farmi smanjiti ukupno za oko 600 u odnosu na 2022. godinu. Prema dostupnim podacima, iz ove proizvodnje je izašlo 1.450 proizvođača, a ušlo je novih 850.

"Znači, negativni saldo je oko 600 poljoprivrednika. Ovakve fluktuacije nisu neočekivane i događaju se zbog završetka jednog programskog razdoblja zajedničke poljoprivredne politike. U nekoliko saveznih država ponovno je zabilježen rast, a u nekoliko pad", navode. 

Talijani su europski prvaci ekološke poljoprivredne proizvodnje - kako to uspijevaju?

Prema izjavi Ureda za odnose s javnošću autrijskog MInistarstva poljoprivrede, oni su svjesni da je u prošlosti uvijek bilo fluktuacija u tim prijelazima razdoblja. No, ova država je dobro svladala ovaj prijelaz i postala stabilna ekološka sila.  

Na koji način potiču ulazak u ekološku poljoprivredu?

Organic Action Programme 2023+ je austrijska strategija koja daje smjernice za daljnji razvoj ekološke poljoprivrede, te pruža pregled i smjer tamošnje eko proizvodnje.

Temeljni cilj razvoja uvelike ovisi o razvoju tržišta i mogućnostima prodaje ekoloških proizvoda. Ova država stavlja fokus na ekološke proizvode, njihovoj prodaji i proizvodnji te istraživanju, obrazovanju i savjetovanju. Uzimajući u obzir ekološki akcijski program, poduzima razne mjere kako bi poljoprivrednike zadržala u ovoj proizvodnji i promicala vrijednosti i proizvode.

"Podrška ekološkom uzgoju također će se nastaviti i dalje razvijati u novom ZPP-u 2023.", ističu. 

Navode i da je poljoprivrednicima primamljivo proširiti ovu proizvodnju samo ako postoji potražnja i ako se plaća premija za ekološke proizvode. Uključivanje tih proizvoda u masovnu ugostiteljsku ponudu može rezultirati konkretnim uspjehom i širom promocijom potrošnje tako proizvedene hrane. Također, kažu, ima smisla dati organskoj poljoprivredi više prostora u školskoj prehrani.

Sudeći prema izjavama danim iz Ministarstva poljoprivrede Republika Austrije, bili su spremni za periodični izlazak poljoprivrednika iz ekološkog nadzora, te idu dalje s poduzimanjem mjera za poticanje iste proizvodnje. I bez obzira na pad broja ekoloških subjekata, svjesni su da takva proizvodnja hrane nema alternative.


Tagovi

Austrija Ekološki uzgoj Ekološka poljoprivreda Ekološki nadzor Ministarstvo poljoprivrede Republike Austrije


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.