Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmno bilje
  • 22.01.2024. 07:30

Crvena djetelina: Koje su prednosti i na kakvim tlima ju sijati?

Sposobnost fiksacije dušika, suzbijanje korova, obogaćivanje tla, samo su neke od prednosti crvene djeteline koja ne podnosi neke vremenske uvjete

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.331
  • 85
  • 0

Crvena djetelina (Trifolium pratense) vodi porijeklo iz Male Azije i jugoistočne Europe. Izuzetna je krmna biljka i ulazi u sastav brojnih djetelinskih i djetelinsko-travnih smjesa, koristi se za prekrivanje dvorišta, u plodoredu, ali i kao poboljšivač, regenerator, zemljišta.

Osim što se odlikuje sposobnošću fiksacije dušika, svoju primjenu je našla u suzbijanju korova, prekivanju površina, obogaćivanju tla dušikom i povećava rahlost onih zbijenih te privlači korisne insekte. Svoju primjenu je našla u narodnoj medicini i pripremi kozmetičkih proizvoda. Višegodišnja je vrsta i traje dvije do tri godine, a kasnije počinju procesi degeneracije i naseljavanja drugih biljnih vrsta. U smjesi s travama traje duže, od četiri do pet godina.

Odličan siderat

Ima vrlo razvijen vretenast korijen koji prodire u dubinu i do 2 m. Kao i kod ostalih vrsta mahunarki, na njemu se razvijaju bakterije koje fiksiraju dušik (Rhizobium leguminosarum trifolii) i stvaraju okrugle kvržice. Pored toga, bogata je fosforom, kalijem. Ona pretvara teško dostupne oblike fosfora u lako dostupne.

Treba napomenuti da ima fungicidno i insekticidno djelovanje. Mnoge bakterije koje su uzročnici biljnih bolesti i ličinke hrušta ju ne podnose. Izuzetno povoljno djeluje na strukturu tla i prozračnost.

Ne podnosi sušu

Odlično uspijeva na srednje teškim i rastresitim tlima. Odgovaraju joj smolnice (vertisol), gajnjače (kambisol), pseudoglej, aluvijalni ocjediti riječni nanosi i brdsko-planinski deluvijalni tipovi, kao i černozem, a manje laka, pjeskovita i brzo propusna zemljišta. Bolje podnosi kiseliju, nego alkalnu sredinu. To je raspon pH reakcije od 5,5 do 7.

Slabije podnosi sušu i najbolje će rasti na područjima gdje su godišnje oborine oko 800 mm. Ne podnosi ni košnju u kasnu jesen, jer se ne može pripremiti za zimske uvjete i lakše smrzava.


Tagovi

Crvena djetelina Trifolium pratense Siderat Krmno bilje Uzgajanje djeteline Fiksacija dušika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB