Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU Organic Awards
  • 24.09.2024. 12:00

Dodijeljene nagrade za najbolje EU ekološke proizvođače u 2024, evo tko su

Riječ je o trećem izdanju EU Organic Awards, a priznanja su uručena u sklopu tzv. EU Organic Day 2024. kojeg su pokrenuli Europski parlament, Vijeće i Europska komisija kao novu inicijativu kojom se obilježava i promiče ekološka poljoprivreda.

Foto: HPK
  • 126
  • 60
  • 0

Treću godinu zaredom, Europska komisija proglasila je i dodijelila nagrade najboljim ekološkim proizvođačima.

Riječ je, dakako, o trećem izdanju EU Organic Awards, a priznanja su uručena jučer, 23. rujna u sklopu tzv. EU Organic Day 2024. kojeg su pokrenuli Europski parlament, Vijeće i Europska komisija 2021. kao novu inicijativu kojom se obilježava i promiče ekološka poljoprivreda.

Ukupno je sedam kategorija i osam pojedinačnih nagrada koje prepoznaju inovativne i održive projekte koji dodaju značajnu vrijednost ovoj proizvodnji i potrošnji.

Sedam kategorija, osam nagrađenih

Dobitnici za 2024. godinu su:

Najbolja ekološka poljoprivrednica je Reinhild Frech-Emmelmann iz Austrije, koja je osnovala tvrtku ReinSaat GmbH 1998. godine. Farma je specijalizirana za eko, GMO-free sjeme s više od 800 sorti te promiče biološku raznolikost i održivi uzgoj diljem Europe.

Najbolji ekološki poljoprivrednik je Nijemac Benny Schöpf. Schöpf je voditelj proizvodnje povrća u Kartoffelkombinatu, zadružnoj farmi smještenoj u Minhenu. Ujedno najveća zadružna farma u Njemačkoj tjedno eko povrćem opskrbljuje 2.300 kućanstava. 

Najbolja ekološka regija je Južni Savo u Finskoj. Ova Ova jugoistočna regija već je 40 godina vodeća u finskoj eko proizvodnji zahvaljujuči suradnji farmera, znanstvenika i lokalnih vlasti. Regija danas ima 200 eko poljoprivrednika te promiče održive prakse, očuvanje kvalitete vode i bioraznolikosti. Također je sjedište Finskog instituta za ekološka istraživanja.

Najbolji ekološki grad je njemački Bremen. S više od 30 posto farmi certificiranih za eko proizvodnju, ovaj kako ga nazivaju "biostadt" (njem. ekološki/biološki osviješten grad) promiče održive prehrambene sustave te ima cilj dostići da do 2025. cjelokupna hrana koja se dobavlja u škole, vrtiće i bolnice bude 100 posto ekološka. 

Najbolji eko bio-distrikt je Sörmland u Švedskoj. Smješten južno od Stockholma, okrug pokriva dvije regije i 21 općinu. Pionir je tamošnjeg ekološkog uzgoja, još od 1940-ih, a s 20 posto poljoprivrednih površina pod ovom proizvodnjom promiče lokalne eko proizvode, održivi turizam i svijest o dobrobitima ovako uzgojene hrane na zdravlje.

Najbolje malo i srednje poduzeće za ekološku preradu hrane je Gino Girolomoni Cooperativa Agricola u Italiji. Smještena u regiji Marche, ova zadruga nazvana po svom osnivaču, specijalizirana je za eko proizvodnju tjestenine. S 80 hektara poljoprivrednog zemljišta i u pogonima koji koriste obnovljive izvore energiju proizvodi 9 milijuna tona tjestenine godišnje, surađujući s više od 300 farmera te zapošljavajući 60 lokalnih radnika.

SAiFRESC je najbolji mali dobavljač ekološke hrane u Španjolskoj. Osnovala su ga tri farmera 2011. godine i ističu da su ulaskom u eko proizvodnu revitalizirali poljoprivredu u Valenciji. Na 30 hektara proizvode 70 eko proizvoda, prodajući 90 posto svoje proizvodnje lokalno. Promiču kružno gospodarstvo i održavaju edukativne radionice o ekološkoj poljoprivredi.

Najbolji ekološki restoran/dostavljač hrane je Kalf & Hansen u Švedskoj. Osnovali su ga otac i sin Rune i Fabian Kalf-Hansen te nude 100 posto ekološku sezonsku nordijsku kuhinju. Kako ističu, s dva restorana, ugostiteljskim uslugama i ekološkim obrocima koje dostavljaju i švedskoj željeznici te su dostupni, dakle, u vlakovima, Kalf & Hansen daje prednost lokalnoj nabavi, održivosti i pristupačnim obrocima, gradeći snažne odnose s lokalnim proizvođačima.

Stiglo gotovo 100 prijava 

Inače, za ovogodišnje EU Organic Awards izdanje pristiglo je gotovo 100 prijava iz cijele EU, a u uži izbor ušla su 24 kandidata iz 11 zemalja. Dodjelu organiziraju Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor, Europski odbor regija, Copa-Cogeca i IFOAM Organics Europe, uz potporu Europskog parlamenta i Vijeća.

David Pejić najbolji je eko poljoprivrednik Europske unije

Hrvatska ove godine u užem krugu nije imala predstavnike, a nagradu najboljoj poljoprivrednici uručio je u Bruxellesu predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i potpredsjednik udruženja Copa-Cogeca Mladen Jakopović.  

"Nagrade naglašavaju raznolikost, otpornost i izvrsnost eko uzgoja u Europi. Predstavljaju inspirativne priče o viziji i ustrajnosti, pokazujući što je moguće kada održivost i inovacija idu ruku pod ruku", rekao je Jakopović. 

Kako ističu iz HPK, nakon Akcijskog plana EU za razvoj eko proizvodnje, usvojenog 2021., Komisija radi na njezinom daljnjem promicanju. Pokretanje i obilježavanje Dana eko proizvodnje i nagrada EU Organic Awards dvije su konkretne akcije kojima se ovakav uzgoj stavlja u središte pozornosti. Strateški planovi u trenutnoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici također pružaju veću financijsku potporu odnosno 14,7 milijardi eura od 2023. do 2027. za poljoprivrednike koji prelaze na ekološku proizvodnju te ostaju u njoj. 

Navode i da je između 2012. i 2022. udio eko površina u ukupnj korištenim poljoprivrednim površinama porastao s 5,9 na 10,5 posto, što predstavlja povećanje od 7,4 milijuna hektara. Ukupna maloprodaja ovih proizvoda u EU porasla je s 38,6 milijardi eura 2019. na 45,0 milijardi eura 2022., s vrhuncem od 46,3 milijarde eura u 2021.

EU je drugo najveće tržište za ekološke proizvode, nakon SAD-a, zaključuju.


Tagovi

EU Organic Awards Najbolji ekološki proizvođači Europska komisija HPK Mladen Jakopović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".