Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gigantski batat
  • 31.10.2023. 13:00
  • Šibensko-kninska, Drniš

Drniški gigant: Nikica Beader uzgojio batat od 4,2 kilograma

Ove godine posadili su 120 sadnica, a ovo im je tek druga sezona uzgajanja ovog povrća. Iskopali su rekordno velike batate. Kako su to ostvarili?

Foto: Nikica Beader
  • 1.499
  • 175
  • 0

Nikica Beader ove je godine s roditeljima iskopao rekordno velike batate od preko dva i tri kilograma, no među njima se ističe jedan od 4,2 kilograma.

Radi se o studentu agronomije, smjer mehanizacija koji je trenutno na završetku studija. Beaderi se bave ekološkom poljoprivredom za vlastite potrebe na Petrovom polju, u užoj okolici grada Drniša.

"Imamo malu njivu od oko 4.000 metara kvadratnih, od čega obrađujemo nešto više od 1.000 kvadrata. Zemlja je dosta glinovita, ali smo dugogodišnjim dodavanjem stajskog gnojiva i plitkim agromehaničkim zahvatima poboljšali plodnost tla", rekao je ovaj mladi agronom te dodao da se sama njiva nalazi tik do rijeke Čikole tako da je prirodno drenirana, a u ljetnom periodu kapilarno povlači vlagu.

Želja za ozbiljnijom proizvodnjom

Nikica, kojem je želja u bliskoj budućnosti otvoriti OPG i krenuti u "ozbiljniju" proizvodnju, kaže kako je ove godine rodnost nezapamćena.

vsdc
Proizvode razne vrste povrća

"Zasad se poljoprivredom bavimo amaterski za svoje potrebe, ali iz godine u godinu povećavamo kapacitete i raznovrsnost kultura. Nekakvi počeci datiraju od 2015. kada smo počeli s krumpirom i češnjakomDanas imamo rajčice, paprike, krastavce, lubenice, tikvice, ciklu, kupus, špinat i tako dalje, dakle stvarno veliki broj povrtnih vrsta, koje zapravo možemo naći u svakom tradicionalnom vrtu", rekao je.

Na tom neformalnom gospodarstvu rade njegovi roditelji, mlađi brat i on kada je doma, a ne u Zagrebu na fakultetu. Na ekološki uzgoj su se odlučili, kaže, jer su proizvodili hranu za svoje potrebe i za vlastitu prehranu.

Obavili prihranu i zagrtanje

Jedna od kultura koje uzgajaju je i batat. Ove godine posadili su 120 sadnica, a ovo im je tek druga sezona uzgoja ovog povrća. Usprkos tome, ostvarili su i više nego rekordne rezultate. Sadnice su, kaže, nabavili na lokalnim tržnicama od lokalnih uzgajivača.

"Zemlju smo dobro pripremili i prihranili je stajskim gnojem, posadili smo sadnice i odmah dan nakon je pala kiša. Ova godina je bila specifična, jako vlažna, što batatu očigledno odgovara, pa samim time nije bilo potrebe za navodnjavanjem", istaknuo je Nikica te dodao da su tijekom vegetacije batat jednom dohranili peletiranim ekološkim gnojivom i obavili zagrtanje nadzemnog dijela, kako bi što više biljke bilo ispod površine zemlje.

sdc
Jedan je batat težio čak 4,2 kilograma

Trenutno ga upotrebljavaju isključivo za prehranu, koriste ga gotovo kao krumpir, za izradu juha, pirea, za pečenje u pećnici i slično.

O planovima za budućnost nije puno otkrio: "Nemamo zasad nikakvu preradu, no imamo nekoliko ideja, pa ako uspijemo realizirati ono što planiramo, možda ostvarimo neku konkretniju preradu, no o tom po tom", rekao je za kraj.


Fotoprilog


Tagovi

Nikica Beader Gigantski batat Uzgoj batata Uzgoj povrća Ekološka proizvodnja Drniš Petrovo polje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja