Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ECO EDUCO PARK
  • 20.02.2014. 14:50

Educiranjem do zapošljavanja i razvoja eko OPG-a

Danas se zanemaruje socijalni aspekt proizvodnje, a preferira financijski. Ekološka poljoprivreda rješava upravo te probleme, a mogućnosti financiranja malih OPG-a u domeni eko poljoprivrede velike su

Foto: depositphotos.com, william
  • 2.963
  • 433
  • 0

Iako je važnost ekološke proizvodnje u velikom dijelu Europe prepoznata još prije dvadesetak godina, u Hrvatskoj je ona još uvijek izuzetak, a ne pravilo. Ulaskom u Europsku uniju stvoreni su preduvjeti za promjene, jer na raspolaganju su značajna sredstva iz europskih fondova, ali još uvijek je problem nedovoljan broj stručnjaka te niska svijest o važnosti eko proizvodnje. "Ekološku poljoprivredu smo prepoznali kao masovnu nišu za zapošljavanje ljudi", rekla je Snježana Tolić, voditeljica projekta Eco Educo Park. Struka je pokazala kako se u eko proizvodnju ne može ući bez značajnih financijskih sredstava, a upravo zato su tu europski fondovi, koji bi to nekim proizvođačima trebali olakšati.

U Italiji je eko proizvodnja izrazito značajna i razvijena, a potražnja je trenutno višestruko premašila proizvodne kapacitete. U prosjeku su eko proizvodi svugdje i do 30 posto skuplji od konvencionalnih, a u Hrvatskoj su često - jeftiniji. Europsko tržište još nije zasićeno eko proizvodima, a slavonsko plodno tlo je idealno za eko poljoprivredu, No, akcijski plan operativnog djelovanja je još uvijek nedostatan.

Foto: depositphotos.com, william87


Tagovi

Snježana Tolić Severino Del Guidice Apro Bio ECO EDUCO PARK Umrežavanje Tržište Akcijski plan Proizvodni kapacitet


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com