Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput
  • 01.03.2019. 09:00

Ekološka gnojidba ratarskih kultura: Obogatite tlo i vratite ga u ravnotežu

Gnojidba ratarskih kultura u pravilu se obavlja dva puta u vegetacijskoj sezoni. Bioinput savjetuje upotrebu Grena gnojiva ukoliko želite vrhunske prinose i kvalitetan proizvod, a da pri tome obogaćujete tlo i dovodite ga u stanje ravnoteže

Foto: Depositphotos/catalby
  • 1.212
  • 127
  • 0

Prošla, 2018. godina bila je odlična za proizvođače ratarskih kultura, barem što se tiče ekološkog uzgoja. Prinosi proizvodnje u kojima su se koristila organska i organo mineralna gnojiva Bioinput linije bili su visoki i kvalitetni. Plan tretiranja i gnojidbe vodio se po pravilima struke te su u proizvodnji korištena najkvalitetnija i sveobuhvatna gnojiva Grena čiji je zastupnik tvrtka Bioinput. 

Grena gnojiva su odličan izbor ukoliko želite vrhunske prinose i kvalitetan proizvod, a da pri tome obogaćujete tlo i dovodite ga u stanje ravnoteže.

Gnojidba ratarskih kultura

Gnojidbu ratarskih kultura peletiranim gnojivima u pravilu obavljamo dva puta u vegetacijskoj sezoni. Prvi puta prije sjetve ili sadnje, drugi puta u prvoj prihrani prije kretanja vegetacije. Temperature su vrlo važne za aktivaciju mikroorganizama tla koji su pak glavni za razgradnju organske mase te na taj način omogućavaju dostupnost hranjiva.

dvf
Grena gnojiva su odličan izbor ukoliko želite vrhunske prinose i kvalitetan proizvod

Za predsjetvenu gnojidbu koristimo organo-mineralna gnojiva:

Grena Biobase 3.8.8. S - Balansiran sastav organskog dušika, fosfora i kalija čini gnojivo Grena biobase savršenim za  jesensko zimsku primjenu. Prisutnost aminokiselina u gnojivu poboljšava kvalitetu usjeva, te ujedno djeluje na autoimuni sustav same biljke koja postaje otpornija.

Grena Biotech 3.10.5 S (2 MgO) - Gnojivo pogodno za primjenu od sredine jeseni do kasnog proljeća, za tla s naglašenim nedostatkom fosfora. Fosfor je u ovom gnojivu pristupačan biljkama i visoko učinkovit više mjeseci od primjene gnojiva u tlu. U proizvodnom procesu fosfor reagira s huminskim i fulvo kiselinama iz organske mase. Na ovaj način favorizira stvaranje visoko dostupnog kompleksa za biljke i također stabilnog izvora fosfora i u tlima s visokim pH. 

Grena Gran semina 4.10.0 + ZnFosfor (P2O5) u Gran semina gnojivu pospješuje proliferaciju korijena te promovira pojavu mikorize povećavajući pristupačnost fosfora u tlu. Nasuprot mineralnim gnojivima, Gran semina omogućava postepeno otpuštanje hranjiva tijekom cijele vegetacije. Visok postotak organskog fosfora brzo djeluje u početnim fazama rasta i osigurava veliku otpornost biljaka. Zahvaljujući sadržaju cinka u gnojivu (Zn) usjevi postaju otporniji na hladnoću i pojavu bolesti jer se osigurava ujednačen rast ćelija. Koristi se prije sjetve.

vd
Grena gnojiva

Za proljetnu prihranu koristimo:

Grena Biosprint Ca 9.1.1 - Osnovno gnojivo za proljetnu prihranu. Svojim sastavom djeluje na povećanje kapaciteta za zadržavanje hranjivih tvari pogodnih za biološku apsorpciju što je izuzetno važno za vrlo mobilne elemente kao što su dušik i sumpor. Sporo otpuštanje dušika i dugotrajna učinkovitost kvaliteta je ovog gnojiva. Osim toga, sadrži visok postotak ugljika koji je hrana za mikroorganizme. Sadrži 17% huminskih i fulvo kiselina koje su izrazito važne za kvalitetu tla. Sadrži i 15% sumpora koji je neizostavan element u žitaricama u nalijevanju zrna. Sadrži i 56% aminokiselina i proteina.

Grena gnojiva su prirodna i ne sadrže krom!

Koje ćemo gnojivo izabrati ovisi o pretkulturi i samom stanju zemljišta. Organo-mineralna gnojiva Grena dobivena su iz potpuno prirodnih izvora (Grena matrix i mineralne komponente), nisu dodavane nikakve kemikalije te ne sadrže krom, koji je u većini zemalja EU zabranjen. 

Organski Grena matrixa bogat je L-aminokiselinama (14-56% na 100 o.s.), huminskim i fulvokiselinama te karboksilnim (EDTA) kiselinama (5-17%). Osim toga, sadrže i organske amine koji djeluju kao vrhunski biostimulator te mikroelente (B, Ca, Co, Fe, Mg, Mn, Mo, Cu, Zn).

Sporo otpuštanje daje dugotrajnu efikasnost

Slobodne aminokiseline u Grena gnojivima omogućavaju trenutno oslobođenje dušika dok peptidi i denaturirani proteini omogućuju dugoročno (2-6 mjeseci).

Huminske kiseline i fulvo kiseline u Grena gnojivima direktno utječu na procese koji se događaju u zemljištu. Huminske kiseline daju stabilnost u procesima mineralizacije te onemogućavaju ispiranje hranjiva dok fulvo kiseline djeluju na zračni režim tla. 

ff
Lijevo - dugoročna dostupnost dušika i desno - dugotrajna dostupnost fosfora u tlu koristeći Grena organo-mineralna gnojiva naspram klasičnih mineralnih gnojiva

Za prijedloge gnojidbe i savjete oko proizvodnje kontaktirajte stručni tim Bioinputa na e-mail: bioinput@bioinput.hr. Agronomi s dugogodišnjim iskustvom stoje vam na raspolaganju.


Tagovi

BIOinput Ekološka proizvodnja Gnojidba Grena gnojiva Dušik


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/