Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Administracija
  • 19.06.2024. 15:25

Ekološki proizvođači ipak ne ostaju bez potpora, dokumentaciju trebaju što prije dostaviti APPRRR-u

Riječ je o oko 2.300 korisnika koji nisu dostavili potrebnu dokumentaciju za ekološki uzgoj te izvorne i zaštićene pasmine. Onima koji jesu uplata na račune sjeda do ovog petka.

Foto: M. Pavlović/AK
  • 4.831
  • 262
  • 0

Ekološki proizvođači koji nisu dostavili evidenciju o provedenim radnjama na gospodarstvu (Obrazac 23) ipak neće ostati bez potpore.

Iz Agencije za plaćanja ih upravo pozivaju telefonom i traže da što prije dostave tražene dokumente.

Riječ je o oko 1.400 korisnika koji su zatražili potporu iz intervencije 70.04 (Obrazac 23), te oko 900 korisnika potpore za izvorne i zaštićene pasmine (Obrazac 14), koji nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju u roku. A ona je osnova za isplatu potpora. 

Svi oni koji su uredno predali dokumentaciju novac na svoje račune mogu očekivati ovaj petak, 21. lipnja.

Doznali smo to od Antuna Vujića, ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koji nam je u razgovoru potvrdio da se o ovoj temi jučer razgovaralo na sastanku s ministrom poljoprivrede i predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore.

Hoće li zbog jednog papira mnogi ekološki proizvođači ostati bez potpore?

Ravnatelj ističe da se s problemom isplata iz novog programskog razdoblja ZPP EU suočavaju i neke druge zemlje članice, koje iz različitih razloga neće stići na vrijeme isplatiti poljoprivrednicima izravnu potporu za prošlu proizvodnu godinu.

U problemu su poglavito Francuzi, Irci i Bugari koji su upozorili Europsku komisiju da mnogi njihovi poljoprivrednici nisu uspjeli ispoštovati rokove prema jedinstvenom zahtjevu za 2023. godinu.

"Potrebno je pokazati solidarnost s drugim članicama Europske unije, pa smo i mi podržali inicijativu prema Europskoj komisiji, da se poljoprivrednicima izađe u susret", kazao je Antun Vujić i pozvao poljoprivrednike da se jave u podružnice APPRRR radi dostave dokumentacije.

 "Onima koji su uredno dostavili obrasce, isplata ze ekološki uzgoj ide do ovog petka" najavio je Vujić.

Djelatnici Agencije osobno kontaktiraju podnositelje zahtjeva za ekološku potporu, svakodnevno telefonom, da im što prije dostave dokumentaciju koja nedostaje, a kako bi na njihove račune sjela očekivana potpora.

Ponavljamo, riječ je o Obrascu 23 za ekološku potporu i o Obrascu 14 za izvorne i zaštićene pasmine.

Isplata potpora, kako je istaknuto nakon sastanka predstavnika HPK s ministrom poljoprivrede Josipom Dabrom, trebala bi biti do krajnjeg roka odnosno 30. lipnja 2024. godine.


Tagovi

Eko uzgoj Potpore APPRRR Dokumentacija Antun Vujić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).