Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bakterijska palež
  • 29.07.2024. 10:45

Erwinia i ove godine napala dunju - pojavila se i na kruškama

Odgovara joj vlažno i toplo vrijeme, s temperaturama oko 25 stupnjeva, u kombinaciji s kraćim sušnim periodima. Što činiti?

Foto: Bojan Kecman
  • 222
  • 22
  • 0

Erwinia je najteža bolest koja se može pojaviti u nasadima jabučastog voća i vrlo je teško, kada se primijete simptomi, boriti se protiv nje. Posebno u nasadima u kojima je i ranije bila prisutna, ali su kombinacijom pomotehničkih i zaštitnih mjera, sačuvana stabla.

Ona je i karantenska bolest tako da se, kada se pojave znaci bolesti, od strane inspekcije često naređuje krčenje nasada.

Sluz širi bolest

Bolesti odgovara vlažno i toplo vrijeme, s temperaturama oko 25 stupnjeva, u kombinaciji s kraćim sušnim periodima. Tijekom proljeća, kada je kišno, bolest se skoro i ne primjećuje, ali se simptomi naglo pojave čim se vrijeme stabilizira i povećaju temperature.

Vrijeme pogoduje lisnim ušima, kako ih suzbiti i šta nikako ne smijete raditi?

Siguran znak da je bolest prisutna je eksudat bakterije odnosno sluz koja služi za daljnje širenje. Prenose je ptice, oprema, vjetar, insekti. Patogen se širi kroz provodne žile, a nakon par godina, kada dođe do korijena, dolazi do sušenja biljaka. Listovi uvenu i nalikuju na pastirski štap, a često se događa da jedna strana stabla bude zaražena, a druga ne. Kasnije, cijelo stablo biva zahvaćeno patogenom.

Bakar i duhan pomažu u suzbijanju

Dunja je među osjetljivijim voćkama na Erwiniu i nije joj lako izboriti se s njom. Mjere zaštite predviđaju čestu dezinfekciju škara kojima se režu oboljele grane, 15-ak centimetara ispod zaraženih dijelova grana.

Primjena bakrenih sredstava u zimu, kada bolest miruje, i rano u proljeće pomaže u suzbijanju. Dobre rezultate postižu nova sredstva koja sadrže bakar, a djeluju sistemično unutar biljaka. Također se tijekom vegetacije voćke mogu prskati bakrom, ali u višestruko manjim dozama u odnosu na zimske. Najčešće je doza 60 grama u 100 litara vode, da bi se spriječila palež lišća i plodova.

Duhan otopljen u vodi dva dana i procijeđen u dozi od dvije litre u 10 litara vode, može usporiti napredovanje bolesti. Ipak, posljednjih godina, najbolje rezultate postiže preparat Erwix koji sadrži saprofitnu bakteriju Bacillus subtilis, sufraktin i auksine. Tretiranja se obavljaju prije cvjetanja, dva puta tijekom i poslije cvjetanja, u dozi litra Erwixa u 100 litara vode. Uz sve ovo, potrebno je dobro prihranjivati voćke kako bi bile u što boljoj kondiciji.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (kra­jem travnja ili početkom svibnja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Tagovi

Erwinia amylovora Dunja Bacillus subtilis Sufraktin Auksini Eksudat Pastirski štap Bakterijska palež Simptomi Bolest dunje Bolest kruške Bakar


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žuto zlato na našem polju. #RuralFoto#