Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rovac u vrtu
  • 26.03.2024. 07:30

Evo 5 načina kako spriječiti pojavu rovca

Znate li da su rovci svejedi, a čim temperature postanu povoljnije za njih, oni se aktiviraju tražeći hranu

Foto: Depositphotos/Kaliantye
  • 13.132
  • 679
  • 0

Svake godine ista priča - čim zatopli, kreće borba protiv štetnika među kojima je jedan od najznačajnih - rovac. Ovaj se insekt zna pojaviti već u ožujku, posebno ako je nadprosječno toplo, kao i ovoga proljeća. 

Što rovci jedu? 

Obično prezimljuju duboko ispod zemlje, ispod različitihg materijala, u blizni kuća i sl., gdje je temperatura stabilnija i povoljnija za njihovu aktivnost. Kada se one ustale između 10°C i 25°C, oni se aktiviraju tražeći hranu. 

Dakle, nakon ovog zahlađenja, dolazi njihovo vrijeme. 

Važno je imati na umu da su rovci svejedi, što znači da jedu biljke, druge insekte, crve, čak i male glodavce i ostale organizme koji se mogu naći u tlu. Njihova prehrana ovisi o dostupnosti hrane i okolini u kojoj se nalaze. 

Rovac više voli uzgajane biljke od korova - kako ga suzbiti?

Kada su u pitanju biljke, zanimlijve su im različite vrste povrća, uključujući korijenasto poput mrkve, krumpira, repe i rotkvice, kao i zelene biljke kao što su salata, špinat, kupusnjače, a mogu oštetiti luk, češnjak, mladu presadnicu rajčice i druge vrste. 

Kako prevenirati pojavu rovaca? 

U njegovu suzbijanju najvažnija je prevencija. 

1. Budući da je svejed, važno je prostor održavati čistim. Redovito uklanjajte otpatke, lišće i ostatke hrane iz vrta jer to može privući rovce. Kompostište smjestite na najudaljeniji dio. Naime, u njegovoj blizini ima gujavica, crva i drugih organizama koji ih mogu privući. 

2. Rovci vole vlažna područja, pa je važno održavati dobru drenažu u vrtu kako bi se smanjila vlažnost tla. U ovo vrijeme godine dok je još dovoljno vlage, nema potrebe za malčiranjem jer će se oni skrivati upravo na takvim mjestima. Također, pazite gdje ostavljate posude s kišnicom i sl.

3. Obrada tla, barem rahljenjem zemlje vilama, omest će ih u zadržavanju u vašem vrtu. Smetaju im i vibracije pa u tu svrhu možete u zemlju zabosti plastičnu bocu kojoj ste odrezali dno, postaviti metalnu šipku na koju ste postavili limenku izrezanu "u vjetrenjaču" i sl. 

4. U kontroli njihove populaciji može pomoći privlačenje prirodnih neprijatelja, kao što su ptice grabljivice, gušteri, krtice, kokoši, patke ili drugi korisni insekti poput mrava ili pak nematoda. Naravno, svi oni trebaju biti u ravnoteži jer pojava nekih od njih može također biti štetna za vaš vrt. 

Kako privući prirodne neprijatelje puževa golaća? Evo 7 savjeta

5. Još jedna mjera prevencije su biljke repelenti čiji mirisi će odbiti rovce, a to su lavanda, piskavica, ružmarin, matičnjak. Odbijaju ga i češnjak i luk, ali kako znamo, nekada niti to ne pomaže jer se upravo s ove dvije vrste povrća rovci rado posluže. 

U slučaju da se već pojavio, postoji više načina kako ga se riješiti na prirodan način: lovnim posudama, mamcima, korom krumpira, uljem, usoljenom ribom, ljuskama jaja i drugim metodama o kojima smo ranije pisali. 

Zaštitite vrt od rovca – zamkama, uljem, usoljenom ribom, mačkama...

Kakva su vaša iskustva s rovcem? Imate li ih u vrtu? Kako rješavate taj problem, pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Rovac u vrtu Suzbijanje rovca Rovci Šteta od rovca Izgrižene biljke Velika buba Prevencija rovca


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]