Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Ivanić
  • 22.03.2024. 13:30
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Igor Ivanić izabrao je teži put, proizvodnju eko vina od autohtonog škrleta i crnog pinota

Nije iz vinarske obitelji pa nije naslijedio vinograde, iskustvo, znanje, tehnologiju i sve ono što baštini druga, treća ili generacija vinara, koji su imali lakši put. Igor Ivanić je morao krenuti od nule i izabrao je teži put.

Foto: Marinko Petković
  • 743
  • 95
  • 0

Vino nije samo vrijedan poljoprivredni proizvod. Ono za mene predstavlja životnu filozofiju i naša vina su školovana s poštovanjem prema posebnostima naših vinograda. U konačnici, ona izražavaju karakter našeg vinogorja, koji je ustrajniji nego što su raspoloženja pojedinačni berbi. 

Tako govori Igor Ivanić čija je vinarija iz Kutine prvo vino napravila iz berbe 2010. Danas ima tri hektara vinograda u kojima dominiraju pinot crni i škrlet. Svi nasadi su u programu ekološke proizvodnje. Na predstavljanje u zagrebačkom Business Clubu 5 sommelijera Tome Jakopovića i Ive Kozarčanina iz Vinskog kluba, donio je tri škrleta i četiri crna pinota te oduševio više od 20 vinskih profesionalaca i zanesenjaka.

Kako se čulo, škrlete puni pod etiketom Pukli kamen. Naziv je odabrao prema legendi iz Garić-grada. Podno ruševina staroga grada Garića na Moslavačkoj gori ogromna je stijena koja izgleda kao da je posred nje urezan trag kotača.

Narod je zove Pukli kamen, a legenda kaže kako je nastala prilikom gradnje grada Garića. Takav je kamen, samo puno manji, Igor pronašao u vinogradu u kojem je sadio škrlet. Daloo mu je to ideju za fantazijski naziv vina, otkrio je Kozarčanin.

Crne pinote zove Dvije ruže. Isprva su na početku vinograda doista bile dvije. Sad ih je tri, ali naziv je ostao stari. Crni pinot 2022., istakli su, iznimno je moćan, ozbiljne strukture i duboke boje, naglašenih aroma višnje i zrele trešnje.

Kako se čulo, vina su posebna, kao što je poseban i ovaj bivši panker, a danas uspješan IT stručnjak i poduzetnik. Osebujan tip na prvu djeluje pomalo ekscentrično, ali čim se malo zagrebe u njegov karakter lako je otkriti da je vinski vizionar prepun ideja koji zna što želi i kako stići do tog cilja.

Nije iz vinarske obitelji pa nije naslijedio vinograde, iskustvo, znanje, tehnologiju i sve ono što baštini druga, treća ili generacija vinara, koji su imali lakši put. Ivanić je morao krenuti od nule. Ekološki pristup je zahtjevan, jer je  borba protiv korova u vinogradu velika i traži puno više fizičkog rada, ali to je ispravan put na duge staze, zaključuju naši domaćini.  


Fotoprilog


Tagovi

Igor Ivanić Vinarija Ivanić Škrlet Pukli kamen Dvije ruže Pinot crni


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...