Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba stajnjaka
  • 07.01.2024. 07:30

Jednostavan test: Kako znati da je stajsko gnojivo zrelo?

U svježem obliku ga nije poželjno dodavati. Potrebno je proći vrijeme zrenja kako bi dobili ujednačenu, mrvičastu masu.

Foto: Depositphotos/Iryna_Rasko
  • 5.411
  • 340
  • 1

Stajnjak raznih životinja je izuzetno koristan, ali ne treba se dodavati svjež. Potrebno je da prođe kroz zrenje prije nego što ga možemo koristiti. Cijeli postupak obično traje godinu dana.

U svježem obliku sadrži puno vode, posebno stajsko gnojivo od goveda, i ima jak miris. Pored toga može sadržavati sjeme korovskih biljaka, patogene mikroorganizme i parazitska jaja.

Jedinstven proizvod

U procesu zrenja događaju se složene biokemijske reakcije koje daju stabilnost krajnjem proizvodu. Da je došlo do razlaganja i imamo zreo stajnjak možemo prepoznati po raznim znacima.

(Foto: Depositphotos/alexmak72427)

Kada je zrenje gotovo taman je, smeđ ili crn, ujednačene, mrvičaste strukture. Odlikuje se jedinstvenim mirisom fermentacije koji je blag i ugodan. Potpuno razgrađen ima mali sadržaj vlage i u njemu nema ostataka slame ili drugih organskih primjesa.

Stajnjak na njivi: Kako smanjiti gubitke hranjivih tvari?

Kada manju količinu ubacimo u kantu s vodom kvalitetan i dozreo ostaje plutati na površini.

Jednostavan test

Možete napraviti jednostavan test kako bi utvrdili jesu li su svi procesi razgradnje završeni. Potrebno je uzeti plastičnu vrećicu i napuniti je s 1 kg stajnjaka za koji želimo utvrditi je li zreo.

Zatim se vrećica dobro zaveže i ostavi sljedeća 24 sata na sobnoj temperaturi. Ako ne dođe do njenog napuhavanja to je znak zrelosti.


Tagovi

Stajnjak Zrenje stajnjaka Razgradnja stajnjaka Zreo stajnjak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.