Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni fungicidi
  • 10.05.2024. 07:30

Kada koristiti fungicide, prije ili poslije kiše?

Prevencija je najvažnija. Na što obratiti pažnju kod tretiranja prirodnim fungicidima i koje još preventivne mjere koristiti da ne dođe do gljivičnih oboljenja?

Foto: Shutterstock/Volodymyr Baleha
  • 1.059
  • 69
  • 0

Fungicidi su tvari koje se koriste za suzbijanje gljivica, uzročnika bolesti na biljkama, a mogu dolaziti i iz prirodnih izvora. Oni su alternativa konvencionalnima i najčešće se koriste u manjim vrtovima i ekološkoj proizvodnji. Smatraju se sigurnijima za okoliš i zdravlje ljudi

Najpoznatiji prirodni fungicidi

Možda najpoznatiji je soda bikarbona koja je efikasna u sprječavanju zaraza jer mijenja pH reakciju na površini biljnih organa. Za sprječavanje pojave hrđa i plijesni u 1 l vode dodajte 4 žlice sode bikarbone i 1 žlicu biljnog ulja. Kao preventivno sredstvo protiv plamenjače i pepelnice, pomiješajte 1 žlicu sode, 1 l mlijeka i 5 do 10 l vode. Dobro promiješajte kako bi se soda otopila i ne bi začepila dizne prskalice.

Vrlo su učinkoviti i češnjak te crveni luk, kamilica, ali i mješavine drugih vrsta povrća. Sredstvo će se bolje "zalijepiti" za list ako dodate par kapi biljnog ulja ili ekološkog tekućeg sapuna. 

Upute za izradu možete vidjeti ovdje

I ulje neema ima svojstva kontrole raznih gljivičnih oboljenja, a može se koristiti i ulje čajevca i limuna te ocat. 

Prije ili poslije kiše?

No, važno je i vrijeme primjene ovih sredstava, posebno kada se izmjenjuju kišna i sunčana razdoblja s višom temperaturom koji su idealni za razvoj gljivica. 

Budući da je prevencija ključna, idealno je fungicidima tretirati povrće i drugo bilje prije kiše. Ako je moguće, obavite tretman prije prognoziranih oborina, nekoliko sati ili čak dana kako bi se ova sredstava imala vremena apsorbirati i osušiti na biljkama. 

Na ovaj način ćete preventivno djelovati i spriječiti infekcije gljivičnim patogenima te smanjiti rizik od bolesti. Fungicidi bolje prianjaju na suho lišće te tako naneseni predstavljaju dugotrajniju zaštitu. 

Ako niste stigli tretirati ih prije kiše, možete to učiniti i poslije. Pričekajte da se lišće osuši i tek onda ga prskajte. Najbolje je to obaviti u kasnijim popodnevnim satima, prije nego padne rosa. Ne preporuča se rano ujutro niti u najtoplijem dijelu dana. 

Druge mjere prevencije 

I druge mjere prevencije su važne, a to su odabir položaja za sadnju. Biljke uzgajajte u uvjetima koji im odgovaraju. One koje vole sunčane položaje, ako su posađene u hladovini, bit će podložnije gljivicama. Najbolji primjer za to su rajčica, paprika, tikvica, krastavci. 

Biljke uvijek zalijevajte uz korijen, nikako iz visine, po lišću. Osim što im tako stvarate temperaturni šok, bespotrebno ih vlažite i stvarate uvjete za razvoj infekcija. 

Kako spasiti brak: Zalijevati vodom iz kante ili iz šlaufa?

Dajte im zraka, ne sadite ih pregusto, a ako oko njih raste visoka trava i drugo raslinje, pokosite ih ili prorijedite. 

Malčiranje zadržava vlagu, ali materijal bi na površini trebao biti suh jer ako dođe do pojave plijesni, ona se može prenijeti na biljku. 

Malčiranje slamom ima i nedostataka - na što paziti?

Je su li se već pojavila gljivična oboljenja u vašem vrtu? Kako ih vi rješavate? Pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Prirodni fungicidi Suzbijanje gljivica Plamenjača Pepelnica Soda bikarbona Češnjak kao fungicid


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.