Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodikov peroksid
  • 03.07.2024. 10:30

Kako 30%-tni vodikov peroksid djeluje protiv kukaca i bolesti?

Iako je vrlo agresivno sredstvo i mora se dobro paziti prilikom njegove upotrebe, 30% vodikov peroksid može se koristiti i u zaštiti voća i povrća od štetnih organizama.

Foto: Shutterstock/Tatevosian Yana
  • 288
  • 47
  • 0

Osim što se koristi u veterini, u kućama i stanovima za dezinfekciju, kao i sredstvo za oralnu higijenu, vodikov peroksid je našao primjenu i u poljoprivredi.

Povoljno utječe na opće stanje biljaka

Najviše se misli na trulež korijena, root rot, jer je u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon godina istraživanja, dokazano da može utjecati na bakterije koje izazivaju trulež i pomoći korijenu da ubrza stvaranje novog korijenovog sustava i pojača njegov rast.

Također, dokazano je da peroksid ima pozitivan utjecaj na rast stanica i unutar stanične procese, da jača biljku i pomaže joj da se lakše izbori sa stresnim uvjetima, naročito sušom. Dokazano je da utječe na dezinfekciju sjemena, bolje cvjetanje i oplodnju voća i povrća.

Najčeše se koristi 3% otopina, u omjeru 1:4, tako što se biljke zalijevaju ili pršću preko lista. Ovdje se mora paziti na mlade listove, jer su osjetljiviji i može doći do oštećenja, ako se primijeni jača doza.

Paziti na oči, kožu i dišne organe

Međutim, u praksi se koristi još jači peroksid, odnosno, 30%-tni. Zbog svoje jačine, od velike je važnosti da koža ne dođe u kontakt sa sredstvom, kao i da se zaštite oči i dišni organi. Samo mali kontakt s kožom dovoljan je da dovede do njenog bijeljenja.

Kod vodikovog peroksida, zbog viška atoma kisika, kao i u slučaju sa 3%-tnom otopinom, dolazi do reakcije odnosno njegove oksidacije koja dovodi do “eksplozije“ i uništavanja štetnih mikroba, bakterija, virusa i gljivica na površini biljaka. Često se dogodi da nakon upotrebe lišće postane tamnije zbog uništenih gljivica i bakterija, ali se nakon nekoliko dana vraća normalna boja.

Budite oprezni (Foto: B. Kecman)

Ova jača otopina djeluje kao kontaktno, preventivno sredstvo i može spriječiti nastanak gljivičnih bolesti na biljkama, posebno plamenjače na rajčici. Dovoljno je jedno prskanje u sedam dana, osim u slučaju više dana s oborinama kada je potrebno obaviti barem dva tretmana.

Što se tiče doze, kod folijarne primjene dovoljna je litra u 200 litara vode. Ista doza je i kroz sustav za navodnjavanje.

Osim bolesti, djeluje i na insekte

Vodikov peroksid, 30%-tni još je efikasniji u kontroli štetnika. Ne djeluje jako na odrasle insekte, ali efikasno uništava jaja. Najbolje bi bilo da se koristi sam, iako neki autori tvrde da mu se može dodati šećer, zbog boljeg prianjanja na površinu.

Za primjenu je najbolje koristiti ga ujutro ili predvečer, ne po punom suncu jer može eksplodirati u prskalici ili atomizeru, ako su temperature više od 30 stupnjeva.


Tagovi

Šećer Plamenjača Trulež korijena Insekticid Fungicid Vodikov peroksid


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.