Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aktivni ugljen
  • 15.07.2023. 18:00

Kako aktivni ugljen može pomoći biljkama?

Poboljšava tlo, pomaže u borbi protiv puževa, koristi se u zaštiti bilja

Foto: Depositphotos/symbiosisartmedia
  • 1.941
  • 134
  • 0

Aktivni ugljen nam je uglavnom poznat po svojoj upotrebi u medicini, prehrambenoj industriji, kozmetici, u filterima za maske koje pročišćavaju zrak ili vodu, ali je našao svoje mjesto i u poljoprivredi. Raznovrsnost primjene mu je osigurala popularnost kod uzgajivača bilja, a može se primjenjivati na zemljištu, biljkama, protiv bolesti i štetnika.

Djeluje na zemlju

Često se koristi za poboljšanje strukture tla i smanjenje kiselosti. Za ovu namjenu najbolje ga je koristiti u obliku granula ili kristala u količini od 200 g/m², koji se izmiješaju sa zemljom.

Ako ga koristimo na gredicama, pospemo ga po površini i grabljama pređemo kako bi potaknuli miješanje sa zemljom. Tako spriječavamo pojavu gljivičnih bolesti na korijenu. U slučaju da se bolest pojavi, možemo ga dodati direktno pored biljke ukopavanjem.

Za suzbijanje puževa

U vrtu i cvjetnjaku velike štete nanose puževi. U borbi protiv njih koristite aktivni ugljen u formi kristala. Rasporedite ga  po površini kada se malo prosuši poslije kiše ili zalijevanja. Oštri rubovi kristala će parati stopalo puževa i oni će izbjegavati kretanje na takvim mjestima. U slučaju da pravite pojas obrane koji spriječava ove štetnike da iz trave ili drugih mjesta dolaze, pospite sloj širine između 10 do 15 cm. Problem je što poslije svake kiše morate ponoviti nanošenje.

Zaštita rana

U obliku praha koristi se za zaštitu rana na biljkama prilikom rezidbe, poslije raznih oštećenja, lomova, na ranama od tuče. Uloga mu je da spriječi prodor uzročnika bolesti i napad štetnika, jer su rane ulazna vrata.

U slučaju da želite posaditi biljke, tada tretirajte korijen, sačekajte da se nanijeti prah osuši i onda sadite.


Tagovi

Eko zaštita Poboljšava zemljište Protiv puževa Suzbijanje puževa Rane na biljci Zaštita rana Aktivni ugljen


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]