Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisne uši
  • 24.04.2024. 07:30

Kako kontrolirati biljne uši - preventiva, prirodni neprijatelji i sredstva za suzbijanje

Najvažnija je preventiva, odnosno zdrava, uravnotežena ishrana bilja, povoljno stanište, redovita biološka njega tla te mješovita kultura s biljkama koje odbijaju uši te prisutnost prirodnih neprijatelja. Ali, što ako se pojave?

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 912
  • 50
  • 0

Lisne uši su jedne od najčešćih nametnika na biljkama. Sisanjem im oduzimaju hranjiva, a medna rosa koju luče mami mrave i jednu vrstu gljivica koja potom na listovima stvar crnu čađavost. Osim toga, prijenosnici su i virusnih bolesti. 

Kako ih prevenirati? 

Najvažnija je preventiva, odnosno zdrava, uravnotežena ishrana bilja, povoljno stanište, redovita biloška njega tla te mješovita kultura s biljkama koje odbijaju uši kao što su dragoljub, lavanda te vrtni čubar, navodi Marie-Luise Kreuter u knjizi Bio vrt.  

Dragoljub je prirodni insekticid? Evo još 7 razloga zašto ga uzgajati

Prekomjerno gnojene biljke s nabreklim, mekim tkivom posebno su podložne napadu lisnih ušiju, ali su ugrožene i one koje su slabo ishranjene jer se ne mogu same obraniti od ovih štetnika. Prihranite ih tekućim gnojivom od koprive ili algi. 

Važna je prisutnost njihovih prirodnih neprijatelja kao što su bubamare i njihove ličinke, ali i ličinke muha lebdjelica, ušičara, osice najeznice, muhe gusjeničarke, uholaže, kornjaši, ličinke krijesnica, grabežljive stjenice, pauci i ptice. 

Muha gusjeničarka - mala, a korisna

Kao dodatne mjere obrane preporuča se češće rahliti tlo te obilnije zalijevati. 

Koje su mjere suzbijanja? 

U slučaju da su se pojavile, možete ih skidati ručno i zgnječiti ili otkinuti napadnute listove i stabljike. Biljke se mogu poprskati snažnim mlazom vode, što je najbolje raditi rano ujutro, nikako u najtoplijem dijelu dana. 

Kao prirodno sredstvo za prskanje i zaprašivanje djeluju pepeo, kameno brašno te juhe od koprive, vratića, paprati, pelina, listova rabarbare ili luka. 

Pripremite juhu od koprive, pelina i luka 

Takozvana ljuta juha od koprive radi se od 1 kg svježe koprive i 10 litara hladne vode. Potopi se na 12 do 24 sata, procijedi te prska nerazrijeđenom tekućinom. 

Od 300 g svježeg ili 30 g osušenog pelina i 10 litara vode napravite juhu ili tekuće gnojivo. Nerazrijeđeno se koristi u proljeće na ribizu protiv lisnih uši i hrđe, a na drugim biljkama protiv gusjenica i mrava. 

Imate li vi kakav učinkovit recept, podijelite ga s nama u komentaru ispod teksta

Juha od 75 g sjeckanog luka ili češnjeva češnjaka i 10 litara vode mora stajati najmanje 5 sati, a potom se nerazrijeđena može prskati po biljkama i tlu. Osim što visoki sadržaj sumpora tjera štetnike, pomaže i protiv gljivičnih oboljenja. 

U slučaju jačeg napada pomažu sredstva na bazi buhača ili kalijevog sapuna.


Tagovi

Biljne uši Suzbijanje Preventivno djelovanje Prirodni neprijatelji Juha od koprive Juha od pelina Juha od luka Mjere suzbijanja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo