Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola golaća
  • 13.02.2024. 07:30

Kako privući prirodne neprijatelje puževa golaća? Evo 7 savjeta

Znamo da su patke i kokoši najbolje rješenje u borbi protiv puževa, no ne može si svatko priuštiti ovu vrstu čuvarica. Koje ptice, ali i druge životinje vole golaće?

Foto: Depositphotos/ tanyki88
  • 2.695
  • 175
  • 0

Ako ste proteklih dana obavljali sjetvu, sadnju ili čišćenje u vrtu, sigurno ste naišli na puževe golaće. Za njih je ova zima bila blaga pa su mnogi preživjeli u zemlji ili sakriveni ispod malča, dasaka, starih cigala i svega onoga što ostane u vrtu tijekom zime. 

Za sada još ne prave štetu, no čim zatopli te ako proljeće bude vlažno, možemo očekivati pravu najezdu. Stoga trebamo što prije reagirati kako bismo smanjili njihov broj u vrtu. 

Prvo očistite vrt 

Sigurno ste već isprobali niz načina u borbi protiv ovih štetnika - od ljuski jaja, zamke od piva, posipanje pepelom, palentom, špricanje otopinom češnjaka i ljute paprike. No, da biste imali dugoročnu kontrolu nad njima, prvenstveno je potrebno očistiti vrt, a onda privući njihove prirodne neprijatelje. 

Naime, oni se od hladnoće skrivaju pod daskama, starim ciglama, kantama, malčem, uz biljne ostatke. Zato iz vrta uklonite sve takve predmete kako biste ih onemogućili u zadržavanju na skrovitim mjestima. Malč vam sada i tako ne treba jer je dovoljno vlažno. Maknite ga na kraj vrta, a upotrijebite tek kada za to dođe vrijeme. Ako već niste, uklonite uvele stabljike prošlogodišnjeg povrća.

7 savjeta kako privući prirodne neprijatelje 

Znamo da su patke i kokoši najbolje rješenje u borbi protiv puževa, no ne može si svatko priuštiti ovu vrstu čuvarica. Zato privucite druge ptice koje su prirodni neprijatelji puževa. Puževe jedu kos, drozd pjevač, ševa, djetlić i vrabac. No, njima se hrane i gušteri, žabe i ježevi. Evo sedam savjeta kako ih privući u vrt i zadržati ondje: 

1. Postavite hranilice i napunite hranom koja je privlačna pticama, a može uključivati crve, gliste, puževe ili kupovnu hranu za ptice, a koja sadrži ove sastojke. U blizini neka je i posuda s pitkom vodom, za piće, ali i kupanje. 
2. Prirodno stanište će pticama osigurati mjesto za gniježđenje i odgoj mladih ptića. Posadite grmlje, drveće, postavite kućice u koje će se uvijek moći skloniti. 
3. Posadite cvijeće koje će privlačiti inskete, a onda i ptice te guštere i žabe koje se njima hrane. Neka cijele sezone nešto cvjeta u vašem vrtu. Nemojte ga potpuno osloboditi korovskih biljki kao što su maslačak, cikorija, djetelina i sl. jer i njihovi cvjetovi privlače razne kukce. 
4. Izbjegavajte pesticide koji mogu naštetiti vašim pomagačima. Koristite biološka sredstva. 
5. Redovito čistite prostor tako da ptice mogu slobodno letjeti i tražiti hranu. 
6. Želite li privući guštere, žabe i ježeve, osigurajte im raznolikost u vrtu, a pored grmlja i gustog raslinja, na rubu vrta postavite kamenje, mjesta s vodom poput malih ribnjaka ili barem većih posuda. 
7. Omogućite im mjesta gdje će se moći skloniti, a za guštere i žabe ona na kojima ćes se moći sunčati,što im je potrebno za reguliranje tjelesne topline. Nekoliko velikog kamenja  na strateškim mjestima u vrtu bit će dovoljno. 


Tagovi

Kontrola puževa Kontrola golaća Prirodni neprijatelji Suzbijanje puževa Puževi u vrtu Puževi golaći


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled