Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj bubamare
  • 29.05.2024. 07:30

Koji je ovo kukac? Pa bubamara!

Na društvenim mrežama mnogi objavljuju fotografije duguljastih, crno crvenih i crno žutih buba koje niti izbliza ne podsjećaju na odraslu bubamaru. A to su njihove ličinke

Foto: Shutterstock/Robert Schneider
  • 531
  • 59
  • 1

Koja je ovo buba? Je l' mi ona grize kupus? Ovo ne liči na bubamaru. Čija su ovo jajašca? Čime da špricam ovog insekta?

Svake godine ista priča. Na društvenim mrežama mnogi objavljuju fotografije duguljastih, crno crvenih i crno žutih buba koje niti izbliza ne podsjećaju na odraslu bubamaru. A tu su i jajašca za koja nismo sigurni - jesu li bubamarina ili od smrdljivih martina. Treba li ih zgnječiti ili ne. 

Izgled zbunjuje pa treba biti oprezan prije nego krenete s uništavanjem ovih korisnih kukaca. 

Jajašca, ličinka, kukuljica, odrasla bubamara (Shutterstock/Kazakov Maksim)

Četiri faze rasta 

Bubamare prolaze kroz čitiri glavna stadija rasta u svom životnom ciklusu, a oni izgledaju ovako: 

  1. Odrasle bubamare polažu jaja, obično na donju stranu lišća biljaka. Jaja su mala, žuta ili narančasta, i ovalnog oblika. U roku od nekoliko do tjedan dana, iz jaja se izlegu larve.
  2. Ličinka izgleda sasvim drugačije od odrasle bubamare. Obično su duguljaste, s tamnim tijelom koje može imati narančaste, crvene ili bijele oznake. Vrlo su aktivne i hrane se velikom količinom lisnih uši, pojedu ih stotine dnevno, ali i druge štetne insekte. Ova faza traje oko dva do tri tjedna, tijekom kojih ličinka prolazi kroz nekoliko stupnjeva presvlačenja. 
  3. Kukuljica najviše zbunjuje povrćare jer sliči na ličinku zlatice. Naime, nakon što ličinka bubamare naraste do svoje maksimalne veličine, pričvršćuje se na biljku i prelazi u fazu kukuljice. Tijekom ovog stadija, preobražava se unutar nje, prolazeći kroz značajne promjene kako bi postala odrasla bubamara. Ova faza traje oko pet do sedam dana.
  4. Nakon što metamorfoza završi, odrasla bubamara izlazi iz kukuljice. U početku, njezine krila mogu biti mekana i blijeda, ali brzo očvrsnu i dobiju karakteristične boje i točkice. Tada se počinje hraniti i, nakon što se pari, polaže jaja, čime ciklus započinje iznova.

Pratite ih i čuvajte 

Dakle, kada ugledate žuta, ovalna jajašca, nemojte ih zamijeniti za jajašca krumpirove zlatice ili kakve stjenice, kao što je smrdljivi martin.

Korisna bubamara: Tijekom života pojede oko 6.000 raznih štetnika

Ne uništavajte ni duguljastu, neuglednu larvu kao ni kukuljicu jer će uskoro postati lijepa bubamara koja je jedan od najkorisnijih kukaca koje možete imati u svom vrtu. 


Tagovi

Faze bubamare Stadiji rasta Faze rasta Jajašce bubamare Ličinka bubamare Kukuljica bubamare Duguljasta buba Izgled bubamare Stadiji bubamare


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje