Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad buhača
  • 22.02.2024. 10:30

Kupusni buhač štete čini i rikoli - kako napraviti eko sredstva za zaštitu?

Kupusni buhač pored kupusnjača uzrokuje i velike štete ekološkim uzgajivačima rikole. Kako se boriti protiv njega?

Foto: Despoitphotos/reisezielinfo
  • 1.015
  • 53
  • 0

Rikula, rikola, rukola (lat. Eruca sativa) je višegodišnje kupusasto povrće koje, osim što je dragocjena namirnica u kulinarstvu, na različite načine doprinosi našem zdravlju. Kao jestiva biljka proizvodi se na Mediteranu još od rimskog doba. Lako se uzgaja i omiljena je među hobi vrtlarima koji se često susreću s problemom koji ih zna obeshrabriti.

Naime, štete na ovoj povrtnici uzrokuje kupusni buhač (Phyllotreta nemorum) hraneći se lišćem. On često izbezumljuje i ekološke vrtlare pa znaju i odustati od ponovne sjetve. To je mali kornjaš dug 1,5 do 3 mm koji na pokrilju ima žutu uzdužnu liniju. Kao što ime govori napada kupusnjače, ali i rajčicu, rotkvicu, ciklu, krumpir te cvijeće poput dragoljuba i fuksije.

Napada već u rano proljeće

Ovaj kukac prezimljava kao odrasli oblik u tlu. Iz njega izlazi u rano proljeće te čini štetu hraneći se lišćem što uočavamo manjim pukotinama. Osim odraslih oblika iste hranidbene navike su karakteristične i za ličinke. 

Ženke odlažu jaja u tlo. Ima jednu do dvije generacije godišnje. Zbog svoje veličine teško se uočava pa su vidljivi samo tragovi njegove prisutnosti. Vrlo se brzo kreće i skače što je posebno uočljivo ako zatresemo listove.

Štete čini i na rotkvici (Foto: Martina Pavlović)

Najvažniji način sprečavanja štete je plodored. Ako ponovimo sjetvu na istom mjestu suočit ćemo se ponovo sa sitim štetnikom. Preferira toplo vrijeme, ali ne podnosi vlažno tlo zato se preporuča obilnije zalijevanje u večernjim satima. Prikladno je i malčiranje koje će onemogućiti kontakt s biljkom, ali i održavati tlo vlažnim. 

Ovaj štetnik napada brojne kupusnjače pa se preporuča sjetva "biljaka zamki" poput gorušice. Pomaže i mikronizirani zeolit kao i dijatomejska zemlja koji odbijaju kupusnog buhača. Učinkovito je i večernje prskanje azadiraktinom, aktivnim sastojkom neemovog ulja ako ni jedan drugi način ne pomogne.  Želimo li sami pripremiti prikladno sredstvo onda to možemo učiniti s maceratom čili papričice, uvarkom pelina , uvarkom  vratića i maceratom koprive.

Sami pripremite zaštitna sredstva

Uvarak  od pelina: šaku stabljika i listova pelina (Artemisia absinthium) preliti jednom litrom hladne vode. Staviti na vatru i ostaviti da kuha 15 minuta, poklopljeno. Maknuti s vatre te ostaviti da odstoji tijekom dana. Procijediti i razrijediti te koristiti za prskanje.

Iskoristite i koprive (Foto: Maja Celing Celić)

Uvarak od vratića: Količinu od 300 g svježih listova i stabljika vratića (Tanacetum vulgare) grubo nasjeckati te pomiješati s 1 litrom hladne vode.  Nakon maceracije tijekom 24 sata prokuhati poklopljeno tijekom 15 minuta. Ohladiti, procijediti i koristiti za prskanje dva puta tjedno.

Macerat koprive: 1 kg osušene i grubo nasjeckane koprive (Urtica dioica) macerirati u 10 litara vode tijekom 24 sata. Ovim 10 posto razrijeđenim maceratom koprive jednom tjedno prskati podnožje napadnutih biljaka.


Tagovi

Kupusni buhač Rikola Obrana od štetnika Zaštitna sredstva Uvarak Macerat


Autor

Albert Marinculić

Više [+]

Sveučilišni profesor na Zavodu za parazitologiju i invazijske bolesti s klinikom Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Niz godina objavljuje članke u stručnom časopisu "Ovčarstvo i kozarstvo " te izlaže na stručnim skupovima stočara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje