Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malčiranje u jesen
  • 04.11.2023. 07:30

Malč kao zaštita od mraza i hladnoće - kada je najbolji termin?

Slama, sijeno, usitnjeno opalo, suho lišće, borove iglice, ljuske orašastih plodova, piljevina, češer, kompost, humus, glistinac, su prirodni materijali koje možemo iskoristiti za malčiranje.

Foto: Depositphoto/zlikovec
  • 1.695
  • 128
  • 0

Za malč često kažemo da su njegove uloge u prekrivanju zemljišta kako bi spriječili rast korova i isparavanje vode tijekom vrućih dana. U zimskom razdoblju on ima ulogu termoregulatora i često je to jeftin, brz i jednostavan način da zaštitimo biljke od niskih temperatura, mraza i smrzavanja.

Njegovo djelovanje ovisi od vrste, boje, debljine sloja i vremena primjene, kao i biljne vrste za koju se primjenjuje. Prerano malčiranje može nanijeti više štete nego koristi.

Različiti učinci upotrebe

Materijal koji koristimo štiti korijen biljaka i tlo od naglih promjena temperature, sprječavaju pretjerano zagrijavanje tijekom dana i brzo hlađenje u noćnim satima. Treba izbjegavati malčiranje biljaka osjetljivih na mraz debelim slojem, jer je loš provodnik topline. Toplinska vodljivost je niža što je sloj deblji, a takve površine su izložene riziku od mraza tijekom noći.

Prerano postavljanje sprječava biljke da se pripreme za zimu. Najbolji termin za obavljanje ovog posla je poslije dva do tri mrazna jutra. Tada su biljke već priviknute na niske temperature.

Koji poljoprivredni radovi se obavljaju u studenom?

Slama, sijeno, usitnjeno opalo, suho lišće, borove iglice, ljuske orašastih plodova, piljevina, češeri, kompost, humus, glistinac, su prirodni materijali koje možemo iskoristiti. Izborom materijala možemo regulirati krajnje efekte. Usitnjena kora drveta ne upija i propušta svu vodu, piljevina upija velike količine vode i dok se ne zasiti neće je početi propuštati. Iglice četinjača su slab termoizolator, ali i zakiseljavaju tlo što je poželjno za biljke koje traže kiselu pH reakciju, kao što su borovnice.

Optimalna debljina sloja se kreće od 5 do 8 cm, ali to ovisi od biljne vrste, kvalitete tla, klimatskih i vremenskih uvjeta. Deblji sloj se tijekom proljeća uklanja kako bi se zemlja što prije ugrijala. U sušnim područjima to će značiti gubitak vlage i bolji je tanji sloj.

Biljke i njihovi zahtjevi

Možemo prekriti gredice tijekom zime. To će spriječiti degradaciju tla, narušavanje strukture i zbijanje.

Kada malčiramo površinu oko biljaka s plitkim korijenom, poput jagoda, astilbi, hojhera, reguliramo temperaturu zemlje i kod promjenjivog vremena prekidamo ciklus smrzavanja i odmrzavanja. Oko mladih voćnih sadnica, grmova, ruža, višegodišnjih grmova ljekovitog i začinskog bilja materijal ne treba biti naslonjen na biljke. Često se može dogoditi da glodavci koriste malč za formiranje svojih tunela i tako lako dolaze do nježnog biljnog tkiva. Kako bi to spriječili oko biljaka se ostavi krug širine od 10 do 20 cm koji ne pokrivamo.

Neke biljne vrste ne podnose ovu vrstu zaštite. Ružmarin, lavanda i žalfija ne podnose malčiranje materijalima koji zadržavaju vodu, jer ovim vrstama smeta njezin višak. Isto je i s biljkama koje vole sunčana mjesta: ljiljani, karanfili i slične vrste.


Tagovi

Malč Malčiranje Materijal za malčiranje Zaštita biljaka od mraza Zaštita biljaka od niske temperature Malčiranje u jesen


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda