Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Buša na pjatu
  • 16.08.2024. 10:30
  • Ličko-senjska, Gospić

Meso autohtone buše zeleni je gastro adut Like

Ideja je da postanemo destinacija koja se filozofije od polja do stola, ne drži samo na papiru, čulo se na predstavljanju mesa buše u Gospiću.

Foto: M. Petković/I. Lučić
  • 286
  • 101
  • 0

Na ulazu u Gospić niknuo je nedavno novi poslovni centar Kroma, a u sklopu njega mali fast food restoran pod nazivom Zona Organic koji bi mogao biti sjeme iz kojeg će se razviti čitava zelena gastronomija Like, jer iza njega stoji i županijski plan o osnivanju Centra brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva.

Ideja o spravljanju jela koja su zdrava, ukusna te imaju provjereno i lokalno porijeklo namirnica nije nova, ali malo koje područje ima gotovo pa savršene preduvjete za razvoj upravo takve, 'zelene' gastronomije kao ovaj hrvatski kraj.

Vlasnici Zone Organic Vesna Tolić-Tomičić i Davor Tomićić odlučili su se za ekološki pristup u koji i sami vjeruju te su odlučni u namjeri da njihov restoran zaista bude drugačiji.

"Ponuda je koncipirana oko ekološkog mesa autohtone pasmine buša koju već sedam godina uzgajamo na vlastitom OPG-u Lugarnica u Visuću. Imamo 50-ak grla, a ostatak mesa nabavljamo od OPG Dejanović", kazala je vlasnica restorana i nositeljica OPG-a Vesna Tolić-Tomičić.

Ostale namirnice koje sačinjavaju dnevni meni, trude se nabavljati od lokalnih proizvođača, a osim supruga i nje, u restoranu je zaposlen i njihov sin Patrick te još dvije djelatnice iz Gospića.

Projekt buša na pjatu ide dalje  

Ujedno, u eko-centru Kistanje u Šibensko-kninskoj županiji nedavno je održan kulinarski masterclass na kojem su popularni chefovi David Skoko i Mate Sučić u okviru projekta "Buša na pjatu" spravljali vrhunske delicije od mesa tog goveda. Sasvim je logično da je i Lika, domovina ove autohtone pasmine, odlučila svoj gastronomski identitet graditi upravo na ovoj namirnici.

"Riječ je o autohtonoj pasmini goveda staroj preko 6500 godina koja je iznimno prilagođena krškom podneblju i otporna na ne baš blagu ličku klimu", kazao je Bariša Dejanović, najveći uzgajivač buše u Hrvatskoj i predsjednik Udruge uzgajivača buša.

Bariša  Dejanović  i obitelj Tolić-Tomičić (Foto: I. Lučić)

Kako je naveo, tijekom ispaše prehranjuje se raznovrsnim biljkama koje rastu na kršu, koje njenom mesu i mlijeku daju jedinstvenu aromatičnost, ali i pomažu u stvaranju nekih iznimno zdravih spojeva poput, primjerice, konjugirane linolne kiseline (CLA), koja dokazano suzbija pretilost, a po najnovijim istraživanjima pomaže i u zaustavljanju rasta stanica raka.

Centar za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva  

Na otvorenju restorana imali smo priliku kušati carpaccio od buše, lički škripavac, burger od buše sa domaćim ličkim krumpirićima te bušino pečenje. I moramo priznati svidjelo nam se.

"Centar za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva strateški je projekt Ličko-senjske županije", kazao je tamošnji župan Ernest Petry te dodao da je ova županija središte brdsko-planinskog prostora u Hrvatskoj, a budući centar ima za cilj kreirati specifičnu infrastrukturu kojom se pruža podrška za industrijsku tranziciju poljoprivrede, stočarstva i srodnih sektora gospodarstva.

"Gastronomija predstavlja jedan od ukupno sedam modula koje ovaj projekt obuhvaća, a ideja je da postanemo destinacija koja se filozofije od polja do stola, ne drži samo na papiru, već želimo stanovnicima županije, ali i gostima, osigurati zdravu i domaću hranu proizvedenu održivim načinima poslovanja", napomenuo je Petry, koji drži da je potencijal Like u tom pogledu ogroman.

Tradicionalna lička jela

Direktor turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević, naglasio je da se Lika sve više okreće održivom turizmu i vjeruje da će u skoroj budućnosti postati jedna od omiljenih zelenih destinacija domaćih i stranih turista.

Autohtona pasmina goveda - buša 

O tome svjedoči sve veći interes za centralnu turističku manifestaciju Jesen u Lici, kao i sve veći interes investitora i dionika u turizmu koji pokazuju zanimanje za našu županiju. "Hrana i piće neizostavni su dio turističke ponude svake destinacije, te smatram da je vrijeme da tradicionalna lička jela dobiju značajnije mjesto u okviru domaće, pa i europske gastronomije", kazao je.

Inače, Zona Organic nije jedini 'zeleni biznis' u sklopu poslovnog centra Kroma. Tu se nalaze i punionice za električne automobile, kao i ekološke autopraonice koje štede vodu, a koju 90 posto čini kišnica. 


Fotoprilog


Tagovi

Meso buše Lika Gospić Bariša Dejanović OPG Lugarnica Ernest Petry Vesna Tolić-Tomičić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žuto zlato na našem polju. #RuralFoto#