Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Liofilizacija hrane
  • 06.09.2024. 12:00
  • Zagrebačka, Kupinec

Naprednom metodom sušenja obitelj Rogić čuva okus i hranjivost voća i povrća

Ne postoji kvalitetniji način čuvanja hrane od liofilizacije. Čak 95% vitamina je savršeno sačuvano kao i gotovo svi nutrijenti, a 99% vlage je izbačeno, priča Davor Rogić. Što je točno liofilizacija i kakve proizvode nude Rogići, čitajte u tekstu

Foto: Arhiva OPG Rogić
  • 279
  • 52
  • 0

Kada su se prije devet godina preselili na selo, u Kupinec, smješten na pola puta između Zagreba i Jastrebarskog, Davor i Jelena Rogić došli su na ideju da posade povišene gredice rajčice.

"Drugu ili treću godinu su rajčice doslovce eksplodirale. Sezona je bila tako bogata da nismo znali kud s njima. Kad je sezona prošla, Jelena je počela razmišljati kako ih sačuvati na najkvalitetniji način, i tako smo došli do liofilizacije. Zahvaljujući pomoći Zagrebačke županije, nabavili smo prvi liofilizator i tako je priča krenula“, priča nam Davor, vlasnik OPG Rogić.

Kada se namirnice suše na uobičajeni način, gube oko 50% vitamina, a izgled, okus i aroma također se pogoršavaju. Otkrivanjem hladnjaka i dubokog smrzavanja produžena je svježina hrane.

Najkvalitetnija konzervacija hrane

Međutim, prava promjena dogodila se s metodom liofizacije. Ovaj proces omogućava uklanjanje do 95% vlage, uz očuvanje oblika, teksture, arome i vitamina, te omogućuje upotrebu namirnica čak i do 25 godina.

"Taj proces je najkvalitetniji način konzervacije hrane, a koristi se i u proizvodnji lijekova. Mi koristimo strojeve koji su prilagođeni za obradu hrane. Liofilizator, nakon dugog procesa od 2-3 dana, koji troši električnu energiju i ulje za vakuumsku pumpu, na kraju stvara savršeni proizvod“, ističe Davor. 

Prvenstveno je osmišljena za potrebe farmaceutske industrije, a razlika u procesima za lijekove i hranu je zapravo samo u početnoj temperaturi. Prva faza za duboko smrzavanje hrane je oko -40 stupnjeva Celzijusa, dok za lijekove ide do minus 80.  

"Druga faza je takozvano isušivanje kroz led. Uključuje se vrlo snažan vakuum, a zatim se duboko smrznuta namirnica počinje lagano zagrijavati. Ukratko, riječ je o hladnjaku koji istovremeno grije. U ovoj fazi kreće 'ples' oko dubokog vakuuma: namirnica se zagrijava, ali zbog vakuuma led isparava. Kako led isparava, tako raste tlak, zbog čega se proces grijanja automatski zaustavlja“, objašnjava nam.

Nakon toga, vakuumska pumpa smanjuje tlak, a proces se ponavlja. Tijekom ovih ciklusa temperatura postupno raste, sve dok u jednom trenutku ne postane pozitivna, zagrijavajući se do unaprijed određene temperature od približno 40 do maksimalno 50 stupnjeva Celzijusa.

"Liofilizirani proizvodi donose visokokvalitetne nutritivne vrijednosti uz očuvanje prirodnog okusa i arome. Primjerice sikavica, poznata po svojim ljekovitim svojstvima za jetru i njegu kože, koristi se već 2000 godina“, kaže.

Čuvaju se prirodni okusi i arome

U ponudi imaju proizvode od leće, graška, komorača, crvene rotkvice, korijandera, suncokreta mikrobilje, gorušice, daikon rotkvice, malina, adzuki graha i čaja od koprive.

"Liofilizirano mikrobilje, poput leće, suncokreta i graška, nudi bogatstvo vitamina, proteina i željeza, uz osvježavajuće okuse i teksture koje su idealne za zdrave dijete. Proizvodi poput gorušice, malina i korijandera ističu se visokim sadržajem antioksidansa i eteričnih ulja, pružajući brojne zdravstvene benefite, uključujući detoksikaciju i zaštitu kože“, dodaje.

Najpopularniji proizvod - juhe

S druge strane komorač svojim slatkim, paprenim notama savršen je dodatak jelima, dok crvena i daikon rotkvica nude pikantan okus te ljekovita svojstva koja pridonose zdravlju.   

"U ovoj priči smo već tri godine, uglavnom ja radim na tome, a Jelena se uključuje kad god može. Naravno, nismo se zadržali samo na rajčicama; isprobali smo razne namirnice, što nas je dovelo i do juha koje već plasiramo u neke trgovine. S više od 500 ciklusa iza nas, stekli smo dragocjeno iskustvo te sada znamo koje se namirnice i na koji način mogu najbolje obraditi“, prisjeća se.

Ljubav prema poslu prenijeli su i na sina Fabijana, koji je gledajući roditelje, osmislio nekoliko zanimljivih proizvoda.

"Fabijan je, naravno, promatrajući naš rad, pokušao stvoriti nešto svoje. Iskreno, u početku nisam vjerovao da će to biti tako dobar proizvod, ali zaista je oduševio ne samo mene već i naše kupce – zdravi čips koji je sladak, a ne sadrži šećer“, ponosno ističe.  

I to ne jedan nego tri vrste okusa, priča nam Fabijan. Tri čipsa koji su svaki sadržavali bananu, ali i malinu, kupinu, dok je treći imao i jagode. 

I Fabijan je uključen proizvodnju 

Njihovi najpopularniji proizvodi definitivno su instant juhe, za koje kupci kažu da su kvalitetne i pune okusa.

"Sve juhe su 100% organske i pripremljene liofilizacijom, bez dodataka, bojila, pojačivača okusa ili konzervansa. Pripremaju se jednostavno. Sadržaj vrećice usipa se u 250 ml vruće vode, promiješa i ostavi 2-3 minute“, kaže Davor.

U asortimanu imaju juhe od China rose, daikon i crvene rotkvice te gorušice, brokule i suncokreta.

"Naše juhe uključuju i lagano ljutkaste opcije s China rose rotkvicom, daikon i crvenom rotkvicom, kao i pikantniju gorušicu juhu. Za one koji preferiraju blaži okus, tu su juhe od brokule i suncokreta“, kaže Davor. 

Mikrobilje je jedno od najkvalitetnijih oblika povrća na planeti, jer sadrži sve što je najbolje iz samog sjemena u početnoj fazi razvoja biljke. Dok se biljka razvija, u toj ranoj fazi dolazi do eksplozije rasta jer se natječe s drugima za pristup suncu.

"U tom periodu, dok se još nisu pojavili pravi listovi, mikrobilje sadrži deset puta više vitamina, poput brokule koja ima čak dvadeset puta više antioksidansa nego kad odraste. Svježe mikrobilje uzgaja se iz ekološkog sjemena na prirodnom supstratu, što osigurava visoku nutritivnu vrijednost“, nastavlja.

Predanost i inovativnost

China rose rotkvica ima ružičaste stabljike, blago pikantan okus te je bogata vitaminima C i B6, kalijem i magnezijem. Daikon rotkvica i gorušica imaju pikantniji okus, pri čemu daikon sadrži puno vitamina A, dok gorušica sadrži eterična ulja.

Mikrobilje suncokreta, bogato željezom i vitaminima, te brokula, puna antioksidansa, nude blaže okuse, a mikrobilje pšenice djeluje kao snažan detoksikacijski agens.

"Ne postoji kvalitetniji način čuvanja hrane od liofilizacije. Čak 95% vitamina je savršeno sačuvano kao i gotovo svi nutrijenti, a 99% vlage je izbačeno. Sve naše mikro bilje je ekološki certificirano. Koristimo sjeme od Lokvine, a zemlja je Klasmann Deilmann Podgrond“, pojašnjava.

Redoviti su izlagači na ZeGeVege festivalu koji će se održati od 6. do 8. rujnu u Zagrebu. Na ovoj proslavi održivosti, veganskog načina života i ljubavi prema prirodi, Rogići su imali svoju premijeru.

Mikrobilje suncokreta 

"ZeGeVege je definitivno jedan od najkvalitetnijih sajmova za našu priču i to je zapravo bio prvi sajam na kojem smo prezentirali naše ideje i proizvode. Osim sudjelovanja na ovakvim manifestacijama, naši proizvodi mogu se naći i u nekim trgovinama, a diljem Hrvatske šaljemo poštom", zaključuje Davor priču o OPG-u.

ZeGeVege će prvi puta trajati puna tri dana

Besplatne dostave vrše po Zagrebu, dok ostatak Hrvatske može putem njihove stranice naručiti proizvode.

Obitelj Rogić svojom predanošću i inovativnim metodama konzervacije i zdravim prehrambenim opcijama, pronašli su put do ljubitelja prirodnih i visokokvalitetnih proizvoda.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Rogić Liofilizacija Duboko smrzavanje Davor Rogić Jelena Rogić Konzerviranje hrane Instant juhe Svježe mikrobilje ZeGeVege


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.