Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompostiranje
  • 23.09.2023. 07:30

Prednosti i mane: Napraviti kompostnu hrpu ili kupiti komposter?

Vrijeme je godine kada imamo puno biljnog otpada u vrtovima koje je najbolje kompostirati. Evo savjeta za koji se način odlučiti

Foto: Depositphotos/vlamin/fotomem
  • 1.751
  • 109
  • 0

Najjednostavniji način kompostiranja organskog otpada je pravljenje hrpe, a s druge strane je upotreba namjenskih kompostera koje možemo kupiti u trgovinama ili sami napraviti.

Oba načina imaju prednosti i mane.

Kompostna hrpa - veličinu prilagođavamo količini organske tvari

Za formiranje kompostne hrpe je potreban veći prostor, ali se veličina može prilagoditi potrebama. Ovo je pristupačan način jer ne zahtijeva financijska ulaganja. Brzina razlaganja i efikasnost ovise o količini organske tvari. Mala hrpa se razlaže sporije, a postoji mogućnost da se ne razgradi potpuno.

Organska tvar unutar njih nije zbijena i često je izložena atmosferilijima. Problem je i što privlači glodavce i druge štetnike koji u njima prave svoja skloništa i gnijezde se. Nije neobično da u ovoj masi pronađete ličinke i kukuljice raznih kukaca, poput hrušta, ili gnijezda s mladuncima miševa, štakora. Muhe se mogu razvijati unutar mase i često ih ovakva mjesta privlače. Miris je još jedna mana. Iz ovakvih hrpa često se širi neugodan miris truljenja.

Što s biljnim i organskim ostacima? Vrijeme je za kompostiranje

Pripremite se da će vam trebati više vremena i da ćete uložiti više rada, jer je hrpu potrebno češće preokretati. Razlaganje otpada može potrajati od šest do dvanaest mjeseci kada je u pitanju hladni postupak, a za topli do tri tjedna. 

Kupovni komposteri - brže razlaganje, urednije i nema glodavaca

U startu ćete trebati odvojiti određena financijska sredstva, bilo da kupujete ili sami pravite komposter.

Mana kupovnog je što je veličina već određena i ne možete povećavati količinu organske tvari iznad njegove zapremine. No, oni imaju bolji estetski dojam, bolje se uklapaju u vrt ili dvorište i sve je urednije, jer nema rasipanja organske tvari. Uloženo vrijeme i rad se vremenom smanjuju. Dovoljno je da u komposter dodajete organsku masu i čekate. Obično je na dnu otvor kroz koji uzimate gotov kompost. Bolja je regulacija vlage i temperature. Proces može trajati do četiri tjedna za grublji kompost, odnosno tri mjeseca za finiju strukturu.

Prednost je i to što nema naseljavanja glodavaca, insekata i njihovih gusjenica, niti prisustva muha i voćnih mušica ili je njihova brojnost smanjena. Neugodni mirisi se manje osjete, što omogućava postavljanje kompostera bliže kući. 

Kako vi kompostirate? Otkrijte nam u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Kompostiranje Komposter Kompostna hrpa Kupovni komposter Prednosti i mane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.