Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugoročna korist
  • 30.06.2024. 09:00

Rotacija usjeva: Zašto je važna i kako je provesti?

S pravilnim planiranjem i primjenom, rotacija usjeva može značajno doprinijeti zdravlju vaših poljoprivrednih površina i povećanju prinosa.

Foto: Jasmin Hodžić
  • 88
  • 0
  • 0

Rotacija usjeva je praksa uzgoja različitih vrsta biljaka na istom području u različitim sezonama ili godinama. Ova metoda poljoprivrede ima dugu povijest i koristi se za održavanje zdravlja tla, poboljšanje prinosa i smanjenje potrebe za kemijskim sredstvima.

Igra ključnu ulogu u održivom uzgoju. Ova praksa smanjuje rizik od bolesti i štetnika, poboljšava strukturu tla i povećava biološku raznolikost. Na taj način poljoprivrednici mogu postići dugoročne koristi i održivost svojih poljoprivrednih sustava. 

Prednosti rotacije usjeva

Smanjenje štetnika i bolesti - kada se iste biljke uzgajaju na istom području iz godine u godinu, štetnici i bolesti specifične za te biljke mogu se brzo razmnožiti. Rotacija usjeva prekida njihov ciklus i smanjuje njihovu prisutnost.

Poboljšanje plodnosti tla - različite biljke koriste različite hranjive tvari iz tla. Rotacija usjeva omogućava tlu da se oporavi jer se iscrpljene hranjive tvari mogu nadomjestiti uzgojem biljaka koje ih manje koriste.

Povećanje biološke raznolikosti - rotacija usjeva potiče raznolikost mikroorganizama u tlu, što dovodi do zdravijeg tla. Ova praksa također podržava korisne kukce i druge organizme koji doprinose prirodnom suzbijanju štetnika. 

Planiranje rotacije

Planiranje rotacije usjeva zahtijeva razumijevanje potreba različitih biljaka i njihovog utjecaja na tlo. Poljoprivrednici trebaju razviti višegodišnji plan koji uključuje uzgoj različitih biljaka na svakom dijelu zemljišta.

Biljke se mogu grupirati prema njihovim potrebama za hranjivim tvarima i načinima uzgoja. Na primjer, mahunarke, koje obogaćuju tlo dušikom, mogu se uzgajati nakon biljaka koje koriste puno dušika, kao što su kukuruz ili pšenica.

Rotacija u tri ili četiri godine

Uobičajena praksa je koristiti rotaciju u tri ili četiri godine. Na primjer, prva godina može biti posvećena uzgoju žitarica, druga mahunarkama, treća korjenastim biljkama, a četvrta travama ili zelenom gnojidbom. U nastavku pogledajte neke od primjera rotacije usjeva:

Trodijelna rotacija

  • Prva godina: Kukuruz
  • Druga godina: Mahunarke (npr. grah, grašak)
  • Treća godina: Korjenasto povrće (npr. mrkva, repa)

Četverodijelna rotacija

  • Prva godina: Pšenica
  • Druga godina: Mahunarke
  • Treća godina: Povrće koje koristi puno hranjivih tvari (npr. kupus, brokula)
  • Četvrta godina: Zeleni gnoj (npr. djetelina, lucerna)

Primjer četverodijelne rotacije u plasteniku

  1. Prva sezona - Plodovite biljke: Rajčica, paprika, patlidžan (biljke koje zahtijevaju puno hranjivih tvari, posebno dušika, fosfora i kalija).

  2. Druga sezona - Mahunarke: Grah, grašak, leće (obogaćuju tlo dušikom zahvaljujući simbiozi s bakterijama koje vežu dušik iz zraka).

  3. Treća sezona - Korjenasto povrće: Mrkva, cikla, repa (koristi različite slojeve tla i pomaže u poboljšanju strukture tla).

  4. Četvrta sezona - Lisnato povrće: Salata, špinat, kupus (ima plitke korijene i koristi hranjive tvari iz gornjih slojeva tla, ostavljajući dublje slojeve za narednu sezonu).

Savjeti za rotaciju u plasteniku

  • Zemljište obogatiti kompostom i stajskim gnojivom prije svake nove sezone kako bi se nadomjestile hranjive tvari.
  • Redovno pregledavajte biljke radi ranog otkrivanja štetnika i bolesti.
  • Koristite pokrovne usjeve ili zeleno gnojivo (npr. djetelina, facelija) između glavnih kultura kako bi se dodatno poboljšala struktura tla i spriječila erozija.
  • Pazite na mikroklimatske uvjete u plasteniku, kao što su vlažnost i temperatura, jer oni značajno utječu na zdravlje biljaka.

Ova četverodijelna rotacija pomaže u održavanju zdravlja tla, smanjenju štetočina i bolesti te povećanju prinosa u plasteniku.

Praktični savjeti

Vodite detaljne bilješke o tome koje usjeve ste uzgajali na kojim parcelama i kada. Ovo vam pomaže da pratite rotaciju i planirate buduće sadnje. Pokrovni usjevi, kao što su djetelina ili grahorica, mogu se uzgajati između glavnih usjeva kako bi se dodatno poboljšala struktura tla i spriječila erozija.

Fleksibilnost je ključna. Ako primijetite promjene u zdravlju tla ili prinosima, prilagodite svoj plan rotacije prema potrebama.

Prekratke rotacije mogu dovesti do nakupljanja štetnika i bolesti. Osigurajte dovoljno dug period između uzgoja sličnih biljaka na istoj parceli. Uključite širok spektar biljaka u svoju rotaciju kako biste maksimizirali koristi. Izbjegavajte uzgoj istih ili sličnih vrsta biljaka prečesto. Pratite stanje tla i prilagodite gnojidbu i obradu prema potrebama. Tlo bogato hranjivim tvarima ključ je za zdrav rast biljaka.

Rotacija usjeva i ekološka poljoprivreda su ključne prakse za održivu poljoprivredu. Obje metode fokusiraju se na zdravlje tla, očuvanje ekosustava i smanjenje upotrebe sintetičkih kemikalija. Kada se primjenjuju zajedno, one se međusobno podržavaju i pojačavaju pozitivne učinke na okoliš i prinos usjeva.

U ekološkoj poljoprivredi, gdje se ne koriste sintetički pesticidi, rotacija usjeva postaje ključna metoda za kontrolu štetočina i bolesti. Rotacijom se prekida životni ciklus štetnika i smanjuje rizik od pojave bolesti specifičnih za određene usjeve.

Održavanje plodnosti tla

Eko poljoprivreda se oslanja na prirodne izvore hranjivih tvari kao što su kompost i zeleni gnoj. Rotacija usjeva doprinosi očuvanju i poboljšanju plodnosti tla jer različite biljke koriste i obogaćuju tlo različitim hranjivim tvarima.

Raznolike biljke u rotaciji stvaraju povoljne uvjete za širi spektar mikroorganizama i korisnih insekata. Ova biološka raznolikost doprinosi zdravlju tla i prirodnoj otpornosti

Dakle, rotacija usjeva je ključna praksa za održivu poljoprivredu. 

S pravilnim planiranjem i primjenom, može značajno doprinijeti zdravlju vaših poljoprivrednih površina i povećanju prinosa. Praksa zahtijeva malo više pažnje i planiranja, ali dugoročne koristi su vrijedne truda.


Tagovi

Diverzifikacija Savjeti Rotacija usjeva Organska poljoprivreda Paktični savjeti


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB