Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lazanja vrt
  • 24.02.2024. 07:30

Što je lazanja vrt? Evo 7 koraka do izgradnje

Svrha lazanja vrta je dobiti bogat i plodan sloj koji će zadržati vlagu, smanjiti korov te olakšati sam uzgoj

Foto: Depositphotos/huertinadetoni
  • 1.967
  • 112
  • 0

Jedna od tehika uzgoja biljaka na povišenom je takozvani lazanja vrt. Naziv je dobila po tome što se u kreiranju ovakvog vrta koriste slojevi različitih materijala kao što su trava, lišće, piljevina, slama, kompost, biljni ostaci, stajnjak, karton, novine. 

Nije isto što i povišena i hugelkultur gredica

Svrha lazanja vrta je dobiti bogat i plodan sloj koji će zadržati vlagu, smanjiti korov te olakšati sam uzgoj. 

Da odmah napomenemo, razlikuju se od običnih povišenih gredica koje imaju strukturu s okvirom od greda, cigala, kamenja i sl. te u kojima se najčešće koristi mješavina vrtnog tla i komposta.

TOP 7 vrsta biljaka za uzgoj u visokim gredicama 

Također, nisu isto što i hugelkultur uzgoj koji podrazumijeva kreiranje gredice uz pomoć trupaca, granja i ostalog organskog materijala. 

Kako napraviti lazanja vrt? 

1. Odabir lokacije
Kao prvo, odaberite sunčanu ili lokaciju u polusjeni. Očistite prostor od trave i korova kako biste umanjili mogućnost njihovog prodiranja kasnije u gredicu. Pazite da ne bude ne bude preširok, kako biste mogli doći do biljaka sa svake strane. Optimalna širina je oko 130 cm. Može biti uokviren, ali i ne mora. 

2. Sloj po sloj
Krenite u slaganje slojeva prikupljenih materijala na tlo. Prvi sloj neka bude trava ili karton koji će spriječiti rast korova iz tla. On treba biti debljine 5 do 10 cm. Za drugi sloj debljine 10 do 15 cm stavite lišće ili piljevinu koji će zadržati vlagu i dati prozračnost. Treći sloj neka bude kompost ili zreo stajnjak te organski materijali poput biljnih ostataka, soca od kave i sl., a njegova debljina neka bude 10 do 20 cm. Ponovite sve slojeve dok ne postignete željenu visinu gredice, a ona je obično 60 do 90 cm. 

3. Obilno zalijevanje
Nakon toga gredicu dobro zalijte kako bi se materijali sjedinili. Kako se bude slijegala, dodajte nove slojeve. 

4. Strpljen spašen
Idealno je pričekati nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci da bi se svi materijali u gredici počeli razgrađivati i stvarati plodno tlo. Dakle, imate dovoljno vremena do polovice svibnja kada se sade rajčice, paprike, tikvice, krastavaci, patlidžani i drugo plodovito povrće koje trebaju upravo ovakvo hranjivo tlo. 

5. Što još uzgajati?
Osim već spomenutih vrsta, u lazanje vrtu možete uzgajati korjenasto povrće kao što su mrkva, peršin, cikla, rotkva i sl. Također, odlično je i za lisnato, dakle blitvu, salate, špinat, lisnati kelj. Uz rubove možete uzgajati jagode, ali i bobičasto voće. Začinsko bilje i cvijeće će doprinijeti raznolikosti, prirodnoj zaštiti te privući korisne insekte. 

6. Tijekom vegetacije
Tijekom vegetacije biljke možete malčirati, a važno je i redovito zalijevanje te prihrana. Osigurajte potporu biljkama kojima je to potrebno, kao što su rajčice, krastavci i sl. Redovito ih prihranjujte te pratite u slučaju da se pojave znakovi štetnika ili bolesti kako biste poduzeli odgovrajuće mjere suzbijanja, a što je isto kao i kod svakog drugog uzgoja. Ako se gredica na nekom mjestu slegne, dodajte svježi sloj organske tvari ili novi sloj zemlje.

7. Priprema za sljedeću sezonu
Nakon završetka sezone, očistite ju od jednogodišnjeg bilja, prevrnite tlo u njoj pomoću štihače ili prorahlite vilama te dodajte nove slojeve organskih materijala.  


Tagovi

Lazanja vrt Vrt u slojevima Plodno tlo Vrste povrća Kako napraviti Organski materijali


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.