Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 05.08.2023. 07:30

Što možemo učiniti kako bi privukli korisne kukce?

Pčele, bumbari, leptiri, ali i bubamare, uholaže, stjenice, bogomoljka i mnogi drugi su stvoreni kako bi štitili naše bilje.

Foto: Depositphoto/JGade
  • 2.862
  • 187
  • 0

Kukci su najčešće označeni kao štetnici, međutim oni mogu biti vrlo korisni, pravi zaštitnici uzgajanog bilja. Štete ne prave svi insekti.

Korisni insekti

Iz grupe korisnih su najpoznatiji pčele i bubamare, ali i ose, leptiri. Bez njih bi izostalo oprašivanje cvjetova, što je presudno za formiranje plodova i sjemena. Možemo reći da veliki dio biljne proizvodnje počiva na ovim insektima. Bubamare su pravi čistači sitnih, štetnih kukaca. Na njihovom jelovniku su lisne uši, tripsi i druge male vrste.

Pored njih veliki značaj imaju: pauci, zlatooka, uholaža, ose potajnice, vatrene stjenice, bogomoljke. Najpoznatiji su pauci koji prave mreže i love druge insekte, posebno muhe. Uholaže često viđamo, a one tamane lisne uši, grinje, jaja većine štetnih kukaca.

Što ih privlači?

Kako bi povećali njihovu brojnost potrebno ih je privući u vrtu i voćnjake. Oprašivače i leptire privlače biljke bogate nektarom poput: suncokreta, žalfije, lavande. Solitarne pčele će privući skloništa od trske, bambusa ili stare cigle – hoteli za insekte.

Bubamare privlače cvjetovi u formi kišobrana: ivančice, cosmosi, geranij i slične vrste. Isti efekt ima miris kopra, korijandra i matičnjaka. Na ose potajnice djeluju mak i hajdučka trava. Uholaže privlači miris oštećenih plodova. Objesite im manje posude naopačke i to tako da im rub dodiruje grančice ili list. To će im dati mogućnost da se lako kreću i tijekom dana skrivaju na tamnom mjestu

Kako bi privukli pauke sijemo više biljke. Možemo postaviti tanje račvaste grane ili okvire na visinu od 50 do 100 cm. Većina muha u vrtu leti na toj visini i kada paucima damo priliku ispletu mreže na toj visini. To je naročito značajno za suzbijanje mrkvine i lukove muhe, ali i drugih letećih štetnika.

Osigurajte im pitku vodu ostavljajući pojilišta u vidu manjih, plitkih posuda ispunjenih kamenjem, školjkama, šišarkama. Redovno mijenjajte vodu. Neke vrste trebaju blato da izgrade svoja gnijezda ili da prekriju jaja.

Djeteline ih privlače svojim mirisom, cvjetovi daju hranu, a mogu pronaći i vodu – rosu na listovima.


Tagovi

Korisni insekti Bogomoljka Zlatooka Bubamara Pčele Uholaža


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja