Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 02.08.2023. 07:30

Što napraviti kada pretjeramo s gnojivom od koprive?

Biljke tijekom razvoja mijenjaju potrebe za hranjivima. Što im je potrebno u fazi cvjetanja, formiranja i zrenja plodova?

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.242
  • 113
  • 0

Kopriva je vrsta za koju možete imati samo riječi hvale. Međutim, ponekad pretjeramo s njenom upotrebom kao gnojiva za poljoprivredne kulture. Gnojivo koje dobivamo njezinom fermentacijom je bogato dušikom i koristimo ga u pojedinim fazama rasta i razvoja biljaka.

Prepoznajte kada biljka traži određena hraniva

Upravo u ovoj osobini koprive se krije problem o kojem sve češće pričaju. Veliki broj ljudi koji primjenjuju ovo gnojivo svjedoči da djeluje tako što se razvijaju bujne biljke paprike, rajčice, patlidžana i drugih vrsta. Međutim, nema cvjetova i plodova.

Uzrok tome je što u različitim fazama razvoja biljkama treba više ili manje određenih hraniva. Tako mladim i presađenim biljkama treba dosta fosfora koji pomaže u razvoju korijena i ukorjenjivanju mladih presadnica povrća i drugog bilja. U fazi rasta i razvoja biljkama treba dušik koji je gradivni element i sudjeluje u izgradnji zelene mase. Ovo je period kada dodajemo gnojivo od koprive.

Za cvjetove i plodove smanjite dodavanje dušika

Početkom cvjetanje, zametanja i razvoja plodova biljaka mijenja zahtjeve. U ovim fazama potrebno je smanjiti dodavanje gnojiva bogata dušikom. Sada je biljkama potreban kalij koji doprinosi razvoju i zrenju plodova. Zahvaljujući njemu prinos se može povećati i do 40 posto. Aktivira procese fotosinteze i formiranja enzima. Ima jak utjecaj na kvalitetu plodova, povećava sadržaj šećera i škroba u njima, poboljšava okus, produžava rok čuvanja. Same biljke dobro ishranjene ovim elementom postaju otpornije na sušu i mraz.

Kako bi osigurali dobru opskrbljenost kalijem možemo dodavati namjenska mineralna gnojiva, ali i sami da ih pripremimo od pepela ili biljaka, prvenstveno od gaveza.

Gnojivo od gaveza je bogato kalijem. Za pripremu je potrebno da 1 kg listova gaveza usitnite i prelijete s 10 l vode. Ostavite potopljeno tjedan dana kao kada pravite gnojivo od koprive. Kada završi fermentaciju procijedite sadržaj i razrijedite vodom u omjeru 1:10.

Drugi način da povećate sadržaj kalija je kada imate mnogo gaveza da ga pokosite i koristite kao malč koji je odličan za: rajčice, mahunarke, jagode, ali i voćna stabla koja tek stupaju u rod.


Tagovi

Kopriva Gavez Gnojivo od koprive Ekološko gnojivo Gnojivo od gaveza Dušično gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]