Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompostiranje
  • 15.09.2023. 07:30

Što s biljnim i organskim ostacima? Vrijeme je za kompostiranje

Od vrste organskog otpada ovisi kolika će se temperatura razviti, intenzitet i trajanje procesa kompostiranja. Koje ostatke možemo koristiti, a koje treba izbjegavati?

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 4.361
  • 226
  • 0

U jesenskom razdoblju je puno biljnih ostataka od koga možemo dobiti kvalitetan kompost. Sada se čiste plastenici, vrtovi, cvjetnjaci, voćnjaci i mnoštvo je organskog, a možemo koristiti i kuhinjski otpad.

Što stavljamo na kompostnu hrpu?

Obratite pažnju na vrstu organske tvari, napravite dobar balans između zelene i smeđe. Dodavanjem samo jedne vrste otpada nećete dobiti kvalitetan kompost koji može podmiriti potrebe biljaka za različitim mineralima i drugim hranivima.

Od zelene mase dodajemo pokošenu travu, ostatke biljaka, cvijeća, plodove, zeleno lišće. Previše zelene trave daje gnjecavu kompostnu masu. Osim toga, predebeo sloj se zbije i nedozvoljava cirkulaciju zraka što rezultira anaerobnom sredinom što će poremetiti procese kompostiranja. Višak dušika iz trave će dati neugodan miris. Dodavanjem suhog lišća izbjegnite ovakve probleme.

Ono je dio smeđih tvari, poput osušene trave, usitnjenih grančica i već spomenutog suhog lišća. U ovu grupu ubrajamo i kartonske kutije od jaja, karton, papir, role toalet papira. Sve je potrebno prethodno pokidati na manje komade kako bi se što lakše izmiješali s ostalim sadržajem i brže razložili.

Kako pripremiti kompost od opalog lišća?

Iz kuhinje dodajemo ljuske od jaja, talog od kave ili čaja, ostatke voća, povrća, hrane, ali ne i kosti ili ostatke mesa ili ribe jer privlače glodavce.

Također, izbjegavajte bacanje biljnih ostataka od zaraženih biljaka, jer mogu preživjeti spore koje će izazivati infekcije kada primjenite kompost. Ne bacajte ni sjeme.

Toplo i hladno kompostiranje

Razlikuju se dva procesa kompostiranja: topli i hladni. Od količine i vrste organskog materijala zoisi temperatura koja će se razviti u hrpi, intenzitet samog procesa.

Toplo kompostiranje je posljedica veće količine smeđeg materijala te će doprinijeti višim temperaturama, do 70ºC. Procesi su intenzivniji, burniji, a razlaganje traje između dva do tri tjedna. 

Hladno kompostiranje je učestaliji oblik, jer često ima više zelene organske tvari iz vrta, voćnjaka, cvjetnjaka i kuhinje. To doprinosi smanjenju intenziteta procesa, razlaganje je sporije i može trajati najmanje pola godine.

Prije ubacivanja otpada usitnite biljne ostatke na krupnije komade.


Tagovi

Kompostiranje Kompostna hrpa Biljni ostaci Kvalitetan kompost Hrana u kompost Lišće u kompost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#životinje
Boje slavonije 🦋