Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mauthner
  • 03.06.2024. 16:30

Unatoč teškoj godini, pronašli tržište za veliku količinu eko robe

Znate li da tvrtka Mauthner na tržište plasira preko 25.000 tona uroda ekoloških uljarica i žitarica iz Hrvatske?

Foto: Relja Mihajlović
  • 1.842
  • 168
  • 0

"Najveći dio otkupa uroda žitarica i uljarica iz ekološke proizvodnje u Hrvatskoj realizira upravo Mauthner", otkriva Relja Mihajlović voditelj ekološke kooperacije ove tvrtke, dodajući kako na tržištu nastupaju u suradnji s njihovim BIO timom u Austriji.

"Radi što boljeg očuvanja uroda i smanjenja rizika, odabiremo samo sorte vrhunske kvalitete koje će u konačnici dati proizvod zadovoljavajućeg prinosa kao i kvalitete koja je na tržištu ekoloških proizvoda iznimno bitna", pojašnjava.

Kaže, u ponudi imaju sjemensku soju, uljanu repicu, pšenicu i ječam, kao i različite sortimente C1 sjemena iz Austrije - kao što su raž, tritikal, pir, zob, jari ječam, jaru pšenica, durum pšenica, bob i grašak. Na tržište plasiraju preko 25.000 tona uroda ekoloških uljarica i žitarica iz Hrvatske od trenutno preko 100 ekoloških kooperanata od kojih otkupljuju robu.

Loša kavaliteta žitarica prošle godine

Mihajlović je istaknuo kako smo se nakon 2022. i iznimno visokih cijena, u ovoj godini suočili s naglim padom cijena eko proizvoda koje je bilo uvjetovano smanjenjem potrošnje te inflacijom koja je uvjetovala tu smanjenu potrošnju. "Inflacija je također donijela povećanje cijene, a samim tim i veće financijske troškove, ali i rizike u gomilanju zaliha", naglasio je dodavši da je trend pada cijena donio strah i neizvjesnost te su kupci postalo iznimno oprezni i nastojali maksimalno izbjeći rizike u gomilanju zaliha.

ged
Relja Mihajlović: Trenutno imamo oko 100 ekoloških kooperanata

Osim toga, navodi, loša kvaliteta u pšenici i ječmu te kako će ju plasirati na tržište je nešto s čime su se morali suočiti. Naime, preko 80 posto pšenice koju su otkupili završilo je kao stočna jer je TW odnosno hektolitar bio manji od 73 posto. Što se tiče pira, i dalje su na tržištu prisutne količine iz 2022. godine.

"Kod kukuruza je najveći problem aflatoksin s kojim se zadnjih godina borimo", rekao je i dodao da s ponosom može reći da su se uspjeli izboriti s time i pronašli tržište za kompletne količine. "Na taj način smo pokazali da smo pouzdan i siguran partner za sve naše kooperante i da ćemo i u ovakvim izazovnim godinama pronaći rješenje", poručio je.

Slabija potražnja na tržištu ulja

Što se tiče uljarica, općenito slaba potražnja na tržištu ulja rezultirala je njihovim nižim cijenama. Povećanje zasijanih površina pod suncokretom u takvoj godini predstavljalo je veliki izazov, a potražnja soja je stalno prisutna uz niže cijene.

Također, bila je otežana prodaja uljane repice u ljeto zbog slabe potražnje za uljem, no smanjenje površina pod ovom kulturom i dalje nije rezultiralo povećanjem cijene, smatra Mihajlović. Pronaći tržište sa zadovoljavajućim cijenama, otpremiti veliku količinu robe u kratkom vremenu u špici sezone, bilo je nešto s čime su se morali nositi i prošle godine. Međutim, i to je, kako kaže, prošlo uspješno. 

"Kada pričamo o godini koja je pred nama, što se tiče jesenskih usjeva, za sada je stanje na terenu uglavnom solidno. Pitanje je kako će rast cijena konvencionale utjecati na cijenu ekološke robe. Moguće da će biti problem s potražnjom ječma i manjkom zaliha uljane repice", prokomentirao je. 

Dodatno, potražnja za suncokretom je stabilna, a cijenu će određivati potražnja za uljem. 

"I u izazovnim godinama bili smo pouzdan partner te smo svim našim kooperantima pružali sigurnost u plasmanu i pronalasku tržišta čemu u prilog ide činjenica da preko 75 posto ekoloških ratarskih proizvoda prođe preko nas", rekao je te otkrio kako uz postojeća skladišta u Lugu i Koprivnici rade na jednom novom u okolici Osijeka koje će biti spremno do žetve te će na taj način biti još operativniji za prijem roba u samoj žetvi.

Ono će, kažu, biti kapaciteta 3.000 tona, a za poljoprivredne proizvođače to znači da će otprema njihove robe biti brža. "Oni koji nemaju svoje skladište u koje mogu spremiti robu i pričekati analizu, moći će dovesti u naše u kojem imamo opciju odvajanje robe svakog pojedinog proizvođača", poručio je Mihajlović za kraj.

Za više informacija o sortama, sjemenu, kao i o otkupu ekološke robe, obratite se Relji Mihajloviću na +385916405733 ili na e-mail: relja.mihajlovic@mauthner.hr


Tagovi

Mauthner Ekološka proizvodnja Ekološki proizvodi Prodaja uljarica Prodaja pšenice Niska cijena uljarica Loša kvaliteta žitarica


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Mauthner d.o.o.

Đelekovečka cesta 25, 48000 Koprivnica, Hrvatska
tel: Tel: +385 48 626 209, e-mail: info@mauthner.hr web: https://mauthner.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]