Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 27.11.2023. 09:00

Važna pravila u ekološkoj proizvodnji

Način obrade, gnojidba i održavanje zemljišta značajno utječu na plodnost tla u ovoj proizvodnji.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 1.331
  • 92
  • 0

U ekološkoj proizvodnji neophodno je poštivati odgovarajuće mjere i principe u cilju održavanja plodnosti tla. Jedna od njih, kako kaže stručna savjetnica Zlatica Krsmanović, je poštivanje plodoreda.

Odgovarajućim plodoredom i plodosmjenom u ekološkoj biljnoj proizvodnji osigurava se: održavanje plodnosti tla, smanjenje zakorovljenosti i brojnosti štetnika i uzročnika bolesti biljaka, smanjenje ispiranja gnojiva, održavanje populacije korisnih životinjskih vrsta i mikrobiološke aktivnosti zemljišta.

Što utječe na plodnost tla?

Način obrade, gnojidba i održavanje značajno utječu na plodnost tla u ekološkoj proizvodnji.

"Obrada tla i uzgoj biljaka u ovoj biljnoj proizvodnji vrši se na način kojim se osigurava održavanje ili povećanje sadržaja organskih tvari u zemljištu, poveća stabilnost i bioraznolikost, kao i da se spriječi zbijanje i erozija", kaže stručnjakinja za voćarstvo i vinogradarstvo i dodaje da se u ekološkoj biljnoj proizvodnji koristi poljoprivredna mehanizacija i oprema (strojevi za obradu tla, sjetvu, gnojidbu i slično) koja je prije upotrebe očišćena i dezinficirana, ako se upotrebljavaju i u konvencionalnoj proizvodnji i kad god je to potrebno.

Način obrade, gnojidba i održavanje tla utječu na plodnost (Foto: Jelena Gajić Đokić)

Mogu se koristiti sredstva za ishranu bilja i oplemenjivači tla u mjeri koja je neophodna, ako se nutritivne potrebe biljaka ne mogu adekvatno zadovoljiti primjenom mjera za održavanje i poboljšanje plodnosti i aktivnosti zemljišta. 

"Ukupna količina gnojiva koje se koristi u ekološkoj proizvodnji, i to stajskog, suhog stajskog i dehidriranog gnojiva peradi i kompostiranih životinjskih ekskremenata, uključujući i gnojivo peradi, kompostirano stajsko i tekuće životinjske ekskremente, ne može prijeći 170 kg dušika po hektaru površine godišnje, zbog mogućeg zagađenja tla i voda nitratima", kaže Krsmanović.

Preparati u ekološkoj proizvodnji

U ekološkoj biljnoj proizvodnji mogu se koristiti odgovarajući preparati na bazi mikroorganizama za poboljšanje sveukupnog stanja ili dostupnosti hranjivih tvari u tlu ili usjevima, odgovarajući preparati na bazi bilja ili mikroorganizama za aktiviranje komposta, kao i biodinamički preparati.

"Plodnost i biološka aktivnost tla održava se i povećava višegodišnjim plodoredom, uključujući leguminoze i drugo zelenišno gnojivo, i primjenom stajskog ili drugog organskog gnojiva, po mogućnosti kompostiranog koji potječu iz ekološke proizvodnje", kaže ova stručnjakinja.

Plodored je posebno važan u vremenima skupog repromaterijala

Prije upotrebe poželjno je kompost dezinficirati. Sve više se koriste takozvani biljni čajevi koji se koriste kao aktivatori procesa kompostiranja. Namjena ovog visokokvalitetnog ekološkog gnojiva je višestruka - najčešće se upotrebljava kao supstrat u rasadničarstvu, povrćarstvu, cvjećarstvu i slično. 

Za svaku proizvodnu jedinicu na gospodarstvu koje se bavi eko proizvodnjom vode se podaci o površini proizvodne jedinice (katastarske parcele), vrsti, količini i datumu primjene sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta, vrsti i količini primijenjenih sredstava za zaštitu, mjerama njege i drugim aktivnostima na parcelama, prinosima, prodaji i svim drugim aktivnostima.


Tagovi

Plodored Plodosmjena Kompostiranje Dezinfekcija Biljni preparati Zlatica Krsmanović Ekološka proizvodnja


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva