Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olea BB
  • 04.01.2024. 16:30
  • Istarska, Rabac

Zahtjevna maslinarska sezona diferencirala je profesionalce od amatera, struku od laika

Uvjeti su bili specifični, bilo je puno problema u maslinicima s bolestima i štetnicima. Azijska mramorirana stjenica je tu već duže vrijeme, ali probleme je dosad radila na povrćarskim kulturama, opisuje voditelj proizvodnje tvrtke Olea B.B. Ivica Lađarević.

Foto: Olea B.B.
  • 4.044
  • 222
  • 1

Poštujući stoljetnu tradiciju, ali uz primjenu najsuvremenije ekološke agrotehnike, obitelj Belić u maslinicima Fažane, Galižane i Peroja svake godine s puno entuzijazma započinje životni ciklus od masline do maslinovog ulja. Na 12-ak hektara vlasnici tvrtke Olea B.B., Bosiljka i Duilio Belić, brinu o oko 5.000 stabala, a godišnje proizvedu oko 15.000 litara.

Preduvjeti vrhunskoj kvaliteti ulja brenda 'Oleum viride Belić' su ručna berba poluzrelih plodova i pomno odabran sortiment, postupak hladne prerade unutar jednog dana, čuvanje i skladištenje u inox bačvama bez prisustva zraka te punjenje u boce po najstrožim tehnološkim kriterijima.

Šalju ih na brojna natjecanja, a s 98 bodova nalaze se i u renomiranom Flos Olei katalogu. Zanimljivost je da održavaju puno vebinara, često na stranim jezicima, pri čemu pokazuju maslinike, samu filozofiju proizvodnje i cjelokupni proces nastanka vrhunskog ulja.

Prvi krenuli s monosortnim uljima

Mogu se pohvaliti bogatom paletom jednosortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i jednim višesortnim (blendom) kao idealnom kombinacijom jednosortnih.

U njihovom asortimanu nalaze se: Ascolana tenera, Buža, Casaliva, Cipressino, Frantoio, Istarska bjelica, Itrana, Leccino, Maurino, Pendolino, Picholine, Rosulja i Vodnjanska crnica - stara istarska sorta koja daje ulje visoke kakvoće, intenzivne zeleno žute boje, voćnog mirisa i slatkog okusa.

Uvijek im je cilj kvaliteta, a ne kvantiteta

Olea B.B. je prva hrvatska tvrtka koja je prije 15-ak godina počela proizvoditi monosortna ulja, rekao nam je na 17. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu voditelj proizvodnje Ivica Lađarević.

Uvijek im je cilj kvaliteta, a ne kvantiteta, istaknuo je, jer je to jedini način da se postigne uspjeh. "Po količini se ne možemo mjeriti s Italijom ili Španjolskom i zato treba ići isključivo na kvalitetu koju doista možemo i ostvariti”, smatra.

"Imamo izvrsne autohtone sorte, ne mislim pritom samo na Istru, već i Dalmaciju. To su izuzetna područja u kojima se mogu dobivati fantastična ulja - i na tome treba raditi”, poručuje.

Što se tiče monosortnih, ona možda jesu specifičnija, dodaje, pa neće svaka sorta odgovarati svakom jelu ili svakom nepcu, ali zato ih ima toliki broj pa si pojedinci lako nađu odgovarajući okus. Osim monosortnih rade i jedan blend koji je za svaku priliku i svakog gosta.

Maslina je (ne)obrana. Evo kako su maslinari zadovoljni ovom sezonom

Selekciju Belić čini kombinacija sorata Leccino, Vodnjanska crnica, Frantoio, Istarska bjelica, Buža i Pendolino u takvim omjerima da mirisom i okusom podsjeća na plod svježe masline, vaniliju te cikoriju i aromatično bilje umjerene gorčine i pikantnosti.

Zahtjevna sezona

Obitelj Belić je prošlogodišnjom sezonom vrlo zadovoljna, zalihe od godine prije nisu im ostale jer imaju svoje vjerne kupce. Prodaju u oleotekama u Rapcu i Zagrebu, delikatesnim trgovinama, hotelima i restoranima.

Najviše ulja ipak ide u izvoz, a tržište im je cijeli svijet. Otvaraju se također nova, poput muslimanskih država kao što su, primjerice, Arapski Emirati.

"Sezona je bila izuzetno zahtjevna, diferencirala je profesionalce od amatera, struku od laika. Uvjeti su 2023. godine bili specifični. Bilo je, naime, puno problema s bolestima i štetnicima”, naglašava Lađarević.

Imamo izvrsne autohtone sorte masline, poručuje Lađarević

Pojavljuju se problemi s novim štetnicima, poput azijske mramorirane (mramoraste) stjenice i koma uši koje su prošle godine bile brojne. No, onaj tko zna što traži i kako pregledavati masline uspio je ih na vrijeme zaustaviti, govori.

Od kolega je čuo da su na zapadnoj obali Istre bili veliki podbačaji na Leccinu zbog stjenice koja se kasno detektirala, ”zamjenjivala se za svrdlaša, a zaštita je nešto drugačija, tako da su neki propustili tu priču”.

"Što se tiče muhe, prva generacija je bila velika, a cijelo vrijeme su se dobivale obavijesti da su visoke temperature i da je muha sterilna što nije bilo točno. Tko je propustio zaštitu na prvoj i drugoj generaciji, treću više nije mogao suzbiti”, pojašnjava.

Muhe je bilo jako puno kod onih koji je nisu držali pod kontrolom cijelu godinu, navodi, jer se na kraju više nije mogla zaustaviti. Vidi se da se klima mijenja, ali i svijet postaje globalno selo pa je teško provoditi karantenu i štetnici se lakše prenašaju.

"Azijska mramorirana stjenica je tu već duže vrijeme, ali probleme je dosad radila na povrćarskim kulturama, primjerice rajčici, nije bila toliko na maslini”, opisuje Lađarević, dodajući kako su oni već godinu prije krenuli raditi zaštitu, ali primjetili su da se 2023. 'stvar rasplamsala'.

Monitoring i lokalizirani način zaštite

Prvo razdoblje berbe je bilo dobro i tko je stigao, odradio je što treba. Kasnije su krenule kiše pa se razvukla. U Olea B.B. berba se vrši u optimalnom trenutku koji ovisi o godini i sorti. Kako ih oni imaju puno, mnogo ju je lakše organizirati jer ne moraju sve pobrati u par dana.

"Imamo 12 različitih sorti što se nekome može činiti komplicirano, ali kada je struka u pitanju, lakše je nego da imate samo jednu jer su afiniteti štetnika na neke sorte veći, na druge manji. Na određenim sortama radimo monitoring što povlači zaštitu i na drugim. Zaštitu vršimo lokalizirano, dakle da ne tretiramo kompletan maslinik”, ispričao je naš sugovornik.

Supružnici Belić, Bosiljka i Duilio 

Kako su u ekološkoj proizvodnji, ne smiju liječiti infekcije, već moraju djelovati isključivo preventivno. "Nema dozvoljenih sredstava kojima bi se riješilo štetnika u plodu što znači da moramo biti konstantno u masliniku kako bi ga pregledavali”, ističe.

Priča nam dalje kako je buža bila manje atraktivna muhi od karbonace (vodnjanske crnice). Buži je kožica bila dosta tvrđa pa je to vjerojatno razlog zbog čega je možda manje stradala nego bjelica ili karbonaca.

"U svakom slučaju, 2023. zahtijevala je veliko znanje, iskustvo i trud, ništa se nije smjelo prepustiti slučaju. Osim toga, sve se mijenja, od vremenskih uvjeta na dalje, i moramo se tome prilagođavati”, poručuje Lađarević.


Fotoprilog


Tagovi

Istra Rabac Oleum viride Belić Olea BB Ivica Lađarević Ekstra djevičansko maslinovo ulje


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."