Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost tla
  • 06.08.2023. 07:30

Zakiseljavanje tla - veliki problem u proizvodnji

Osjetljive biljne vrste zaostaju u porastu, manja je rodnost i lošija kvaliteta plodova. Što možemo učiniti da spriječimo ovu pojavu?

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.192
  • 222
  • 0

Zakiseljavanje tla može biti veliki problem u poljoprivrednoj proizvodnji. Prisustvo vodikovih iona i aluminija rezultira kiselom reakcijom. Posljedica toga je da biljke lošije usvajaju neophodne mikro i makroelemente i da se toksične tvari u zemlji lakše rastvaraju.

U ovakvoj sredini većina usjeva daje niže prinose lošije kvalitete. Zbog toga je važno obratiti veliku pažnju na pH reakciju, izbor vrste koju uzgajamo i gnojiva koja koristimo.

Biljke reagiraju

Neke vrste su izuzetno osjetljive. To možete primijetiti po tome što zaostaju u rastu, pokazuju znakove nedostatka određenih hraniva, čak i kada ih ima dovoljno u tlu. Češće se događa pojava biljnih bolesti ili napad određenih štetnika. Najviše na povećanje kiselosti reagiraju: kukuruz, pšenica, ječam, uljana repica, repa, djeteline, lucerna, grah, soja. Njima pogoduje optimalna pH reakcija između 6 i 7. Zob i raž su manje osjetljive i dobro rastu kada se vrijednost kreće između 5 i 6,5. Kulture koje mogu rasti s reakcijom ispod pet su heljda i duhan.

Što izaziva promjenu reakciju?

Mnoštvo je faktora koji dovode do nastanka ovog problema. Jedan od razloga je previše oborina ili previše zalijevanja. Veće količine vode ispiru hranjive tvari u dublje slojeve. Dodaje se nezreo stajnjak ili kompost. Za prihranu se koristi previše i često mineralnih gnojiva. Previše se koriste dušična gnojiva. Za malč se koriste četinjače, njihove iglice ili piljevina.

Spriječimo nastanak problema

Jedan od načina sprječavanja je da koristimo zrela organska gnojiva, potpuno prerađen stajnjak i kompost. Za malč koristite slamu, sijeno, opale listove bjelogoričnih vrsta drveća. Upotreba pepela kao gnojiva u vrtu blago smanjuje kiselost. S njegovim količinama ne treba pretjerivati kako ne bismo izazvali kontraefekt. Previše gnojiva od peradi može imati isto djelovanje. Dozirajte ona bogata dušikom u proljeće i fazi intenzivnog rasta biljaka. Ne pretjerujte sa zalijevanjem.

Regulacija kiselosti se obavlja kalcifikacijom, odnosno dodavanjem vapna. U slučaju da želite iskoristiti kiselo zemljište možete uzgajati borovnice, kiselice, hortenziju, brusnice.


Tagovi

Osjetljive biljke Tlo Kiselost tla PH tla Kvaliteta tla Zakiseljavanje tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"