Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naklijavanje sjemena
  • 19.02.2024. 07:30

Zašto i kada naklijavati sjeme mahunarki prije sjetve?

Ako želite ubrzati rast, sjeme graška, boba ili slanutka u ranoproljetnoj sjetvi možete staviti na naklijavanje. Kako to napraviti i na što paziti?

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 757
  • 57
  • 0

Stiže vrijeme za sjetvu graška, boba i slanutka, no ponegdje već nedostaje vlage u tlu što je važan čimbenik za klijanje i nicanje sjemena. Kako biste ubrzali ove faze, sjeme možete naklijavati dva do tri dana prije sjetve. 

Brže i ravnomjernije nicanje

Naklijavanje se obično provodi kako bi se potaknulo brže i ravnomjernije nicanje te poboljšala otpornost na stres. Najčešće se stavlja u vlažan papir ili takninu i ostavi na toplom i tamnom mjestu.

Točno odredite količinu sjemena kojega ćete koristiti jer ako ga stavite naklijavati previše, dobit ćete pregust sklop biljaka koje će se međusobno gušiti. 

TOP pet sorti graška i savjeta za proljetnu sjetvu

Pritom morate paziti da se sjeme ne upljesnivi, a ako se to dogodi, najbolje ga je baciti. Također, pazite da se papir ili tkanina ne osuše. 

Otopine za klijanje

Možete ga staviti u običnu vodu ili još bolje, u otopinu koja će potaknuti klijanje ili pak predstavljati zaštitu od gljivičnih oboljenja. Najjednostavnija rješenja su biljni čajevi od kamilice ili koprive. Napravite ih na uobičajen način, ohladite i namočite sjeme u njemu. Tu je i alkoholni ocat i sol. Pomiješajte žličicu soli sa 60 ml octa te dodajte litru vode. Ocat će omekšati ovojnicu sjemena, a sol će pomoći sprječavanju razvoja plijesni. 

Kako ubrzati klijanje i nicanje sjemena? Evo 5 prirodnih načina

Sjeme će prvo nabubriti, a nakon toga ćete primijetiti vidljive klice. To je krajnji trenutak za sjetvu jer ako previše isklija, bit će vrlo osjetljivo, prilikom rukovanja može doći do oštećenja klice i propadanja sjemena. 

Pažljivo ga posijte i zaštitite pomoću grana ili mreža od ptica koje će ga ovako mekane i nabubrene rado pojesti.


Tagovi

Naklijavanje sjemena Prednost naklijavanja Naklijavanje graška Naklijavanje boba Naklijavanje slanutka Otopine za naklijavanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja