Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko tržnica
  • 13.06.2024. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Zaživjela je prva zagrebačka eko tržnica

Cilj projekta je povezati certificirane ekološke proizvođače i one koji su u prijelaznoj fazi s potrošačima koji na jednom mjestu imaju sada priliku nabaviti najkvalitetnije proizvode iz eko proizvodnje.

Foto: Marinko Petković
  • 488
  • 118
  • 0

Na ekološkoj tržnici na zagrebačkom Jaranu za sada je 20-ak ekoloških proizvođača koji će jedanput tjedno, četvrtkom od 16 do 20 sati raditi sve do 11. srpnja, a u planu je, kažu u Zagrebačkom holdingu, s eko tržnicom nastaviti i na jesen.

Projekt je pokrenuo Zagrebački holding d.o.o. podružnica Tržnice Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i Upravnim odjelom za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

"Kupnjom domaćih ekoloških proizvoda podržat ćete domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva i njihov vrijedan rad", ističe Božena Cvitanović, direktorica Podružnice Tržnica Zagreb Zagrebačkog holdinga. 

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković naglasio je da je cilj projekta povezati certificirane ekološke proizvođače i one koji su u prijelaznoj fazi s potrošačima koji na jednom mjestu imaju sada priliku nabaviti najkvalitetnije proizvode iz ove proizvodnje. "Što znači da će njihovi proizvođači ostati živjeti na ruralnom prostoru", kazao je pročelnik koji ne odustaje od strateškog cilja Županije da sva poljoprivredna proizvodnja do 2030. godine bude 100 posto zelena, odnosno ekološka.

Stare sorte su logičan slijed eko uzgoja

Predsjednik Udruge Z-eko za razvoj ekološke poljoprivrede, zaštitu okoliša i ruralni prostor Dario Frangen sa suprugom Binom iz Velike Gorice, ponudio je tako na štandu šarolik izbor proizvoda. On je uvjeren da ekološki proizvođači, kojih je više od 6.000 u RH, imaju mjesta i prostora na domaćem tržištu. Dodao je da su na prvoj zagrebačkoj eko tržnici, koju su dugo čekali, sada konačno dobili priliku i mogućnost da se predstave direktno potrošačima, bez posrednika, što je veliki iskorak za većinu manjih proizvođača.

OPG Smid Mirjane Strančarić, uz jabučni ocat, pesto od šparoga i proizvoda na bazi hrena, ponudio je bijele trešnje, pored klasičnih, čija cijena iznosi tri eura za kilogram. Zadovoljan je, kaže, interesom kupaca, koji su došli već prvi dan.  

OPG Slatko moje zeleno dolazi iz Donje Stubice, na eko tržnici je predstavio stare sorte, u prvom redu rajčica, za koje vlasnik Zvonko Hursa drži da su logičan slijed eko uzgoja. On drži da, osim očuvanja staroga sjemena i njegove razmjene, njihovi proizvodi imaju okus, boju i miris prave zemlje, što je  danas rjetkost kod uzgoja povrća.  

Nadalje, napominje da je cilj sezonska prehrana u ekološkom uzgoj. On se uzda u trend direktne prodaje, odnosno zeleni pokret koji ne vidi smisla, zbog ugljičnog otiska, odnosno zaštite okoliša, kupovanja ekološke hrane u trgovačkim centrima.

Eko jaja iz Sunje imaju direktnu prodaju

Slično razmišlja i bračni par iz Sunje Ljiljana i Nenad Srbljanin, koji su vlasnici OPG Eko koka te imaju već godinama do 350 koka u eko uzgoju, što znači da na njih deset mora biti i jedan pijetao, a način njihove hranidbe žitaricama je ono na što se posebno pazi. Dosad su, ističe Nenad, svoje proizvode plasirali na zagrebačko tržište putem grupa solidarne razmjene, ali ovo rješenje, na uređenom prostoru, drži puno boljim. On je zadovoljan i izborom lokacije, jer ista omogućava da robu, koje ima, lakše dovezu do same tržnice, a koja opet nije daleko ni kupcima.

Na prvoj eko tržnici ima i sireva, maslinovog ulja s Brača, kao i sokova od aronije i sibirske borovnice. OPG Borojević iz Dvora na Uni već se 21 godinu bavi uzgojem eko lješnjaka, a od tog orašastog ploda radi baš sve. U ponudi se tako može naći pasta od lješnjaka, čips, lješnjak u sirovoj, prženoj, karameliziranoj varijanti, lješnjakovo ulje...   

Više eko proizvođača, koji se snalaze na različiti načine što se tiče prodaje, nam je reklo da se nadaju da će ovaj hvalevrijedan projekt zaživjeti i nakon ljetne stanke, pa čak i prije rujna, jer nije mala stvar imati vlastito prodajno mjesto u Zagrebu.


Fotoprilog


Tagovi

Eko tržnica Jarun Havlevrijedan projekt Domaći proizvod Certifikat


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB