Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna sredstva
  • 26.10.2018. 19:00

2,5 milijuna kuna za modernizaciju dalmatinskih vinarija i obnovu uljare

Vlada je danas na Hvaru održala sjednicu, a dobre vijesti donio je poljoprivrednicima ministar Tolušić.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 204
  • 15
  • 1

Na Hvaru je danas odobreno 2 milijuna kuna za modernizaciju dalmatinskih vinarija te pola milijuna kuna za obnovu uljare na Kapriju! Naime, kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, nakon sjednice Vlade u Gradu Hvaru potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uručio je četiri Odluke o odobrenju projekata iz natječaja za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. 

Odluke o dodjeli ukupno 2.094.193,62 kuna preuzeli su Marinko Vladić za PZ Vrbnik kojoj je dodijeljeno 177.950 kuna za opremanje vinarije, Marina Kapor za Blato 1902 D.D. koje će s 318.998 kuna modernizirati i proširiti proizvodnju vina, Ante Madirazza za Madirazza d.o.o. koje će s 868.467 kuna povećati konkurentnost obnovom proizvodnog procesa i Branimir Anđelić za Dingač-Skaramuča d.o.o. koji će s dodijeljenih 728.777 kuna opremiti vinariju. 
 
"Našim vinarima osigurali smo bespovratnu financijsku pomoć za podizanje novih nasada vinograda, investicije u vinarije i promidžbu vina te pripremili novi Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019.-2023. sa 83 milijuna kuna potpore godišnje. Mi imamo nadaleko poznata, priznata, nagrađivana i cijenjena vina i moramo ulagati u taj sektor. Pripremili smo novi zakon o vinu kojim decentraliziramo ocjenjivanje vina, osiguravamo bolju kontrolu na terenu te doprinosimo administrativnom rasterećenju naših vinara od 33% u odnosu na postojeći propis", izjavio je Tolušić.
 
Ministarstvo poljoprivrede sklopilo je i sporazum s Gradom Šibenikom o financiranju programa obnove uljare i zavičajnog muzeja na otoku Kaprije u vrijednosti od 500.000,00 kuna. Tim sredstvima će se obnoviti zgrada uljare, nabaviti postrojenja za preradu maslina te obnoviti i urediti zavičajni muzej za maslinarstvo i ribarstvo na otoku Kapriju. Uređenje uljare i cijelog sustava za prijem maslina i njihovu pravovremenu preradu olakšat će revitalizaciju proizvodnje maslinovog ulja na tom otoku.

Uljaru će koristiti tamošnji poljoprivrednici, maslinari, okupljeni u Udrugu maslinara i magunjara. Poljoprivredna djelatnost na otoku uvijek je bila okosnica života, stoga za razvoj i održavanje maslinarske proizvodnje nužno je osigurati minimalne tehničke uvjete, zaključuje se u priopćenju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Hvar Bespovratna sredstva Vinarije Uljara Masline Vino


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...