Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 03.05.2024. 08:20

APPRRR se oglasila oko kašnjenja isplate potpora

Brojne su reakcije na kašnjenje isplata potpora po Jedinstvenom zahtjevu za 2023. godinu. Evo što kaže Agencija za plaćanja

Foto: Depositphotos/Melena-Nsk
  • 25.942
  • 1.382
  • 1

Nakon niza reagiranja poljoprivrednika na kašnjenje isplate potpora po Jedinstvenom zahtjevu za 2023. godinu, oglasila se i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Kažu, kao što su već ranije objavili, prije isplata moraju provesti sve provjere propisanih kriterija, uvjeta i obveza za svaku intervenciju, uključujući i kontrolu na terenu, te se isplate izvršavaju u više rata po grupama intervencija, ovisno o završenim provjerama.

"Napominjemo da je Agencija s 2. svibnja isplatila preko 315 milijuna eura potpora za intervencije s Jedinstvenog zahtjeva te u najkraćim mogućim rokovima planira isplatiti još više od 200 milijuna eura. Dakle, radi se o iznosu od preko pola milijarde eura europskog i hrvatskog novca, čija se svrha i namjena moraju kvalitetno i učinkovito provjeriti i dokazati", stoji u objavi.

Podsjećaju i da su u prethodnoj obavijesti dostavili plan isplata te naveli okvirne datume isplata za pojedine intervencije.

Čekate isplatu izravnih plaćanja i IAKS mjera? APPRRR objavila kada ide koja

Nažalost, navode, zbog izazova i poteškoća u provedbi provjera propisanih kriterija, uvjeta i obveza definiranih novim Strateškim planom, odnosno zbog velikog obima provjera koje moraju izvršiti prije isplate, te unosa i obrade velike količine evidencija i obrazaca, kao i dokaza provedenih edukacija, nisu uspjeli u planiranim rokovima kroz postojeći informatički sustav izvršiti sve spomenute provjere.

"Stoga se ispričavamo svim poljoprivrednicima kojima još nisu isplaćene potpore", naveli su dodajući da kontinuirano isplaćuju potpore, ovisno o završenim provjerama, te planiraju isplatiti sve do sada neisplaćene u najkraćim mogućim rokovima.


Tagovi

APPRRR Isplata potpora Jedinstveni zahtjev Isprika


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje