Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 13.10.2023. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Dodijeljene potpore za sprječavanje šteta od divljači te preradu drva

Uručeno je ukupno 56 ugovora. Za sufinanciranje zaštitnih sredstava za sprječavanja štete od divljači udvostručena alokacija.

Foto: FB/Marija Vučković
  • 1.294
  • 64
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede uručeno je 23 ugovora o sufinanciranju zaštitnih sredstava za sprječavanje šteta od divljači te 33 o potpori male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja.  

"Zbog izuzetnog interesa za Natječaj sufinanciranja zaštitnih sredstava za sprječavanje štete od divljači odlučili smo udvostručiti alokaciju na više od milijun eura, od kojih smo do sada odobrili 739,4 tisuća eura potpore", kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na dodjeli ugovora.

Dodijeljeno je i 2,1 milijun eura potpore male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području RH za 2023, a gotovo sva ulaganja odnose se na proizvodnju finalnih proizvoda.

"Prerada drva i proizvodnja namještaja od strateške su važnosti za nacionalno gospodarstvo, što potvrđuje primjerice podatak o udjelu od 12 posto u ukupnom zapošljavanju prerađivačke industrije i osam posto u ukupnom prihodu prerađivačke industrije RH", izjavila je Vučković.

Program dodjele ove potpore donesen je Zaključkom Vlade RH i vrijedan je 3,98 milijuna eura. Kroz prvi Natječaj dodijeljeno je ukupno 1,85 milijuna eura za sufinanciranje 33 ulaganja.   

"Potičemo razvoj ovih djelatnosti i to kroz Program ruralnog razvoja RH, s prijelaznim razdobljem do 2022., pa je tako za „šumarske mjere“ ukupno raspisano natječaja u vrijednosti preko 165 milijuna eura, a do danas je ugovoreno ukupno 107,4 milijuna eura za sufinanciranje 779 ulaganja", priopćili su iz Ministarstva.

Kako zaključuju, od vrijednosti raspisanih natječaja, na tip operacije 8.6.2. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva otpada 39,7 milijuna eura, a do danas je ugovoreno 21,6 milijuna eura za 86 ulaganja. 


Tagovi

Uručenje ugovora Štete od divljači Proizvodnja namještaja Prerada drva Marija Vučković Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.