Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć ratarstvu
  • 11.07.2023. 11:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

EK Hrvatskoj odobrila 3,37 milijuna eura, Ministarstvo odgovorilo nezadovoljnim ratarima

Imajući razumijevanja za poteškoće u kojima se nalazi grupa poljoprivrednika koja ovih dana istupa u javnost, potrebno je spomenuti..., početak je svojevrsnog odgovora Ministarstva poljoprivrede nezadovoljnim ratarima.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 5.908
  • 370
  • 1

Europska komisija u Bruxellesu usvojila je Provedbenu uredba za dodjelu financijske pomoći poljoprivrednom sektoru koji se suočava sa specifičnim poteškoćama.

Time je EK, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, odgovorila na nedavne zahtjeve 12 ministara poljoprivrede EU u vezi s omogućavanjem financijske pomoći i onim državama članicama koje ne graniče s Ukrajinom, ali koje, također, osjećaju posljedice krize izazvane ruskom agresijom.

Hrvatska je jedna od potpisnica tog pisma, a predviđeni iznos o kojemu je ministrica Marija Vučković govorila u Osijeku, za nas je 3.371.029 EUR uz mogućnost dodatnog nacionalnog doprinosa do 200 posto kojeg će Ministarstvo osigurati u svrhu provedbe najavljene mjere iz Komunikacije o pomoći sektoru ratarstva.

"Riječ je o bespovratnoj potpori u visini od 10,1 milijun eura, prema prvotnom prijedlogu Ministarstva namijenjene za financiranje jedinične potpore po hektaru za prvih 30 hektara sljedećih kultura: ječam, pšenica, industrijski krumpir, kamilica i uljana repica uz predviđeni iznos jedinične potpore od 135 EUR/ha", objašnjavaju. 

Odgovarajući na nezadovoljstvo ratara, navode i da se prilikom davanja prijedloga vodilo računa o većini poljoprivrednika, a naročito o malim gospodarstvima te poštivalo usvojene kriterije iz Strateškog plana. Prema usvojenim kriterijima iz SP-a Zajedničke poljoprivredne politike, dodatna potpora dohotku se isplaćuje za prvih 30 hektara upisanog poljoprivrednog zemljišta.

Stoga je, kažu, logično isti kriterij primijeniti i kod izvanredne potpore, osobito što su analize pokazale da je takvim kriterijem obuhvaćeno čak 95% poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj.

Ratari ogorčeni - tražili potporu, ponuđena im milostinja

Napominju i da je "imajući razumijevanja za poteškoće u kojima se nalazi grupa poljoprivrednika koja ovih dana istupa u javnost", potrebno spomenuti da je riječ o relevantnim poduzetnicima koje Ministarstvo poljoprivrede smatra važnim stupovima ratarske proizvodnje i trgovine.

"Međutim, jednako tako riječ je o poduzetnicima koji pripadaju 0,5% najvećih posjednika zemljišta s prema dostupnim podacima, rastom prihoda i dobiti uglavnom između 40 i 70 posto u 2022. godini, odnosno i više", zaključuju u priopćenju. 


Tagovi

Europska komisija Financijska pomoć Uredba Pomoć ratarstvu Ministarstvo poljoprivrede Odgovor ratarima


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda