Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva Europa
  • 05.09.2024. 16:30

EU potporama treba hitna reforma - usmjeriti sredstva malim i srednjim poljoprivrednicima

Predlaže se uvođenje zasebnih ekoloških plaćanja za poljoprivrednike koji koriste održive prakse, jedna je od točki u izvještaju Zajednički izgledi za poljoprivredu i hranu u Europi

Foto: Shutterstock/Maria Elisa Rol
  • 5.014
  • 317
  • 1

Ako europski poljoprivrednici i tvrtke žele izbjeći klimatski kolaps i ekonomske poteškoće, uobičajeno poslovanje više nije opcija.

Glavna je to poruka zajedničkog izvješća predstavljenog predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen 4. rujna, kao rezultat sedmomjesečnih intenzivnih pregovora među 29 organizacija uključenih u poljoprivredno-prehrambeni sektor, često suprotnih stavova, piše Politico.eu.

Nova vizija za hranu i poljoprivredu

Izvješće naglašava potrebu za hitnom reformom sustava poljoprivrednih potpora EU-a, čiji proračun prelazi 300 milijardi eura. Umjesto da se nastave nagrađivati najveće farme, predlaže se usmjeravanje potpore prema malim i srednjim poljoprivrednicima, kojima je ona najpotrebnija.

Trenutni sustav potpora baziran na količini površina već je dugo kritiziran, ali provođenje značajnih promjena se pokazalo teškim. Unatoč tome, po prvi put postoji konsenzus među poljoprivrednim lobijima i ostalim dionicima o potrebi poticanja manjih farmi.

Zašto se potpore ne isplaćuju po toni ili kilogramu, već po hektaru?

Predlaže se uvođenje zasebnih ekoloških plaćanja za poljoprivrednike koji koriste održive prakse, a ovaj program ne bi trebao ovisiti o tome hoće li se poštovati dodatna ekološka pravila koja nadilaze postojeće zakone EU-a, kao što su ona o zagađenju nitratima ili zaštiti staništa.

Sudionici su također zatražili "godišnje značajno povećanje" iznosa ekološke potpore.

Što se tiče održivih prehrambenih sustava, izvješće preporučuje smanjenje konzumacije mesa i mliječnih proizvoda te promicanje biljnih alternativa.

Također se poziva na reviziju zakonodavstva EU-a o označavanju hrane, posebno u pogledu marketinga usmjerenog prema djeci, uz zagovaranje poreznih olakšica i drugih fiskalnih poticaja kako bi održivi izbor postao zadan.

Kontroverzni ekološki zakoni

Poljoprivredni sektor, koji doprinosi više od 10% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU-u, uglavnom iz stočarstva, također je ključna tema. Iako EU planira smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine, poljoprivreda još nema konkretne ciljeve.

Izvješće predlaže prilagođene planove za različite poljoprivredne sustave, s posebnim fokusom na stočarstvo. Predloženi su teritorijalni akcijski planovi za regije s visokom koncentracijom stoke, kao što su svinjogojstvo u Kataloniji i Nizozemskoj, uz mogućnosti dobrovoljnog otkupa životinja i prekvalifikacije poljoprivrednika.

Sudionici su također podržali neke od najkontroverznijih ekoloških zakona EU-a, poput zakona o obnovi degradiranih ekosustava, te zatražili osnivanje "dobro financiranog fonda za obnovu prirode" izvan poljoprivrednog proračuna.

Na snagu stupio Zakon o obnovi prirode u EU - što donosi?

Posebno se ističe potreba za revizijom zastarjelih pravila o dobrobiti životinja, uključujući zabranu korištenja kaveza na farmama, uz prijelazno razdoblje prilagođeno vrsti.

Također je predloženo uvođenje standarda za procjenu održivosti farmi te fonda za pravednu tranziciju koji bi olakšao prijelaz na održiviji agro-prehrambeni sektor i to na teritoriju cijele EU. 

Uspješan prehrambeni i poljoprivredni sektor

U pokušaju odgovora na nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog niskih prihoda i sve strože ekološke regulative pred izbore za EU, von der Leyen je ponudila ustupke poljoprivrednim lobijima, što je izazvalo kritike ekoloških nevladinih organizacija i progresivnih zakonodavaca. 

U izvješću o dijalogu, na 100 stranica, naglašava se da su poljoprivredna i prehrambena proizvodnja ključni za europsko društvo i sigurnost.

"Ishod ovog strateškog dijaloga pokazuje da je moguće nadići polariziranu raspravu i stvoriti povjerenje među vrlo raznolikim dionicima. Sada imamo vrlo čvrste temelje za razvoj nove vizije za hranu i poljoprivredu u Europi“, rekla je von der Leyen.


Tagovi

Europska komisija Ursula von der Leyen Peter Strohschneider Raznolikost hrane Poljoprivredne subvencije Staklenički plinovi Održivost Ekološka proizvodnja


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krenulo je obećavajuće, a završilo... 👎