Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jedinstveni zahtjev
  • 06.03.2024. 08:25

Geotagirane fotografije više nisu obveza, ali ako ih dostavite neće vam doći kontrola

Što je izmijenjeno u Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera te kad kreće podnošenje Jedinstvenog zahtjeva?

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 4.389
  • 271
  • 1

Rok za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za potporu za 2024. je prolonogiran, a geotagirane fotografije više nisu obavezne - najvažnije su izmjene Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za tekuću godinu. 

Kako je objavila Uprava za potporu poljoprivredi i ruralnom razvoju, Jedinstveni zahtjev i prijava namjere proizvodnje, održavanja i uzgoja, umjesto već od 4. ožujka, podnosit će se od 25. ožujka do 15. svibnja. 

Napominju i da se izmjenama za tri eko sheme 31.05. "Minimalni udio leguminoza od 20% unutar poljoprivrednih površina", 31.06. "Konzervacijska poljoprivreda" i 31.07. "Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti", ukida vođenje obrazaca evidencija, a korisnik na Jedinstvenom zahtjevu u AGRONET-u prilikom podnošenja evidentira poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš.

Umjesto obveze dostavljanja geotagiranih fotografija (GTF), korisnici će imati mogućnost slobodnog odabira dostavljanja istih, a navedene mogućnosti odnose se na sljedeće intervencije:

  • 31.02. Ekstenzivno gospodarenje pašnjacima
  • 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama
  • 31.06. Konzervacijska poljoprivreda
  • 70.01.01. Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki
  • 70.01.02. Metoda konfuzije štetnika u višegodišnjim nasadima

Isitču pritom da oni koji će dostaviti GTF fotografije, neće biti obuhvaćeni kontrolom na terenu Agencije za plaćanja.

Iz Uprave su naglasili i da će svi poljoprivrednici koji su korisnici intervencije 31.04. "Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama", radi evidencije praćenja iznošenja stajskog gnoja na oraničnu površinu i inkorporiranje u tlo unutar 48 sati, u pripadajućem obrascu morati evidentirati datum i sat iznošenja te datum i sat njegova inkorporiranja za svaku ARKOD parcelu.

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu možete pronaći ovdje


Tagovi

Jedinstveni zahtjev Zahtjev za potporu Izmjene Pravilnika Geotagirane fotografije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja