Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HBOR
  • 19.09.2019. 12:00

HBOR: Kreće povoljno kreditiranje ulaganja u ruralni razvoj, rok otplate do 15 godina

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a naglasila je da će potpisani sporazumi omogućiti povoljno kreditiranje ulaganja u ruralni razvoj koja su nužna da se stvore nova i bolja radna mjesta, viši prihodi te poveća opća konkurentnost ruralnih područja.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 5.325
  • 441
  • 0

Potpisan je sporazum o financiranju između Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i poslovnih banaka (OTP banka Hrvatska d.d.; Privredna banka Zagreb d.d.; Zagrebačka banka d.d.) čime je omogućen početak provedbe Investicijskih kredita za ruralni razvoj, a kojemu je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Za kredite je osigurano više od 500 milijuna kuna!

HBOR je, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, u okviru provedbe financijskog instrumenta Investicijski krediti za ruralni razvoj, upravitelj fonda sredstava, dok su poslovne banke financijski posrednici koje zaprimaju, obrađuju i isplaćuju kredite krajnjim primateljima.

Mogu se financirati projekti vrijednosti do 1 milijun eura

"Investicijskim kreditima za ruralni razvoj mogu se financirati projekti vrijednosti do 1 milijun eura, s dugim rokovima otplate do čak 15 godina, a moguć je i poček do 3 godine, odnosno do 5 godina za trajne nasade, sve u skladu s potrebama pojedinog projekta. Kamatne stope su niske, a korisnici su oslobođeni plaćanja uobičajenih bankarskih naknada", rekla je ministrica Vučković.

Niža kamata, duži rokovi otplate - počinje provedba Investicijskih kredita za ruralni razvoj

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a naglasila je da će potpisani sporazumi omogućiti povoljno kreditiranje ulaganja u ruralni razvoj koja su nužna da se stvore nova i bolja radna mjesta, viši prihodi te poveća opća konkurentnost ruralnih područja.

Peti financijski instrument u kojem sudjeluje HBOR 

"Ovo je peti financijski instrument u kojem sudjeluje HBOR - treći namijenjen privatnom sektoru, dok su dva namijenjena javnom sektoru. U godinu i pol, koliko provodimo financijske instrumente, odobreno je gotovo 700 milijuna kuna za ulaganja u privatni i javni sektor te smo na ovom području jedna od uspješnijih razvojnih banaka u Europskoj uniji. S obzirom na niske kamatne stope i duge rokove otplate, vjerujem da će potencijalni korisnici prepoznati pogodnosti ovog financijskog instrumenta čiji je cilj omogućiti nova ulaganja i potaknuti razvoj ruralnih područja te ih pozivamo da se obrate poslovnim bankama koje su uključene u suradnju", naglasila je Tamara Perko. 

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća i da je prošle godine, kao prvi korak u implementaciji financijskog instrumenta Investicijski krediti za ruralni razvoj, potpisan Sporazum o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, HBOR-a te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za provedbu financijskog instrumenta kojim se omogućava jednostavnije, brže, lakše i povoljnije kreditiranje ulaganja u poljoprivredu, preradu i šumarstvo.

Kamatne stope su niske, a korisnici su oslobođeni plaćanja uobičajenih bankarskih naknada, rekla je ministrica Vučković.

Za što se mogu koristiti krediti?

"Investicijski krediti za ruralni razvoj mogu se koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima kao i modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme pri dobivanju drva i šumskouzgojnim radovima te u predindustrijskoj preradi drva", navode iz Ministarstva. 

Osnovne karakteristike Investicijskih kredita za ruralni razvoj:

  • Krajnji primatelji: Poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti koji djeluju u sektoru šumarstva.
  • Namjena kredita: Ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu, a sve u skladu s prihvatljivim namjenama po pojedinoj podmjeri PRR. Financiranje obrtnih sredstava povezanih s ulaganjem (do 30% iznosa prihvatljivih troškova ulaganja ili 200.000 EUR, ovisno o tome koje je iznos viši).
  • Najniži iznos kredita: 50,001 EUR u kunskoj protuvrijednosti.
  • Najviši iznos kredita: 1 milijun EUR u kunskoj protuvrijednosti.
  • Rokovi otplate: Do 15 godina, uključivši do 3 godine počeka, odnosno do 5 godina počeka za trajne nasade. Rok korištenja kredita do 18 mjeseci.
  • Valuta kredita: U kunama ili u kunama s valutnom klauzulom.
  • Kamatna stopa za krajnjeg korisnika: Prosjek zbroja kamatne stope na dio Programskog doprinosa (0%) i kamatne stope na dio kredita iz sredstava poslovne banke (prema ponudi u javnoj nabavi).
  • Dodana vrijednost: Niža efektivna cijena financiranja, što se ostvaruje kroz nisku kamatnu stopu te oslobođenje od plaćanja naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja i korištenja kredita.
  • Vlastito učešće korisnika kredita u investiciji iznosi u pravilu 10% ukupne vrijednosti investicije bez PDV-a, a moguće je financirati i do 100% ukupne vrijednosti investicije bez PDV-a, a sve sukladno procjeni poslovne banke.

Korisnici kredita

Prihvatljivi korisnici kredita su poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti koji djeluju u sektoru šumarstva, a što obuhvaća sljedeće organizacijske oblike:

  • obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG),
  • obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti,
  • trgovačko društvo (uključujući proizvođačke organizacije),
  • zadruga (također uključujući proizvođačke organizacije).

Ulaganja su moguća u sljedećim tipovima operacija Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. (PRR):

  • Tip operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava
  • Tip operacije 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš
  • Tip operacije 4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije
  • Tip operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima
  • Tip operacije 4.2.2. Korištenje obnovljivih izvora energije
  • Tip operacije 6.4.1. Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima
  • Tip operacije 8.6.1. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima
  • Tip operacije 8.6.2. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva

Kamatna stopa:

  • Na dio kredita iz sredstava Programskog doprinosa - 0%
  • Na dio kredita iz sredstava poslovne banke - u skladu s poslovnom odlukom banke

*Kamatna stopa je fiksna za cijelo vrijeme otplate kredita.

Više informacija o Investicijskim kreditima za ruralni razvoj saznajte na web stranici HBOR-a ili im se obratite na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

HBOR Ruralni razvoj Investicijski krediti za ruralni razvoj Tamara Perko


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.