Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora
  • 12.06.2023. 15:45

Hrvatskoj odobreno preko 30 milijuna eura potpore za stočarstvo i biljne proizvodnje

Svrha mjere je poduprijeti potrebe za likvidnošću stočara i proizvođača usjeva pogođenih trenutačnom geopolitičkom krizom, navode iz EK.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 9.853
  • 581
  • 0

Europska komisija odobrila je hrvatski program u vrijednosti od otprilike 31 milijun eura za potporu sektorima stočarstva i biljne proizvodnje u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine.

U okviru programa potpora će se sastojati od ograničenih iznosa u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Svrha mjere je poduprijeti potrebe za likvidnošću stočara i proizvođača pogođenih trenutačnom geopolitičkom krizom. 

Kako navode u priopćenju, program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore u slučaju krize i tranzicije koji je Komisija donijela 9. ožujka 2023. radi potpore mjerama u sektorima koji su ključni za ubrzavanje zelene tranzicije i smanjenje ovisnosti o gorivu.

Novim okvirom izmjenjuje se i djelomično produljuje privremeni okvir za krizne situacije koji je donesen 23. ožujka 2022. kako bi se državama članicama omogućilo da pruže potporu gospodarstvu u kontekstu trenutačne geopolitičke krize, koji je već izmijenjen 20. srpnja 2022. i 28. listopada 2022.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za krizne situacije. Konkretno, potpora ne premašuje 250.000 eura po korisniku, a dodijelit će se najkasnije 31. prosinca 2023.

EK je zaključila da je program potreban, primjeren i razmjeran za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice.


Tagovi

Potpora Europska komisija Stočarstvo Potpore Bespovratna sredstva Biljna proizvodnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.