Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 08.07.2024. 15:50

Isplaćeno je više od 490 milijuna eura potpora, ali novi model intervencija ostavlja gorak okus

Iza nas je isplata potpora prema Jedinstvenom zahtjevu za 2023. Što vi kažete, jeste li dobili očekivano, dobili manje ili čak ostali bez potpore?

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 18.664
  • 1.025
  • 1

Više od 490 milijuna eura potpora za intervencije s Jedinstvenog zahtjeva za 2023. godinu, isplatila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s 28. lipnja, što je bio i zadnji radni dan prije 30. lipnja, odnosno roka za konačnu isplatu. 

"Svim poljoprivrednicima koji su ispunili propisane uvjete, kriterije i obveze, potpora je isplaćena. Agencija nastavlja s isplatom potpore poljoprivrednicima čija obrada dokumentacije je u tijeku", rekli su za Agroklub. 

No premda je isplaćen iznos upravo onoliki koliko se i najavljivalo lani prilikom predaje zahtjeva, ostavio je gorak okus. 

Manji iznosi potpora

Rijetki su oni koji su zadovoljni i koji će reći da im je novo programsko razdoblje s intervencijama umjesto mjerama donijelo više sredstava. Štoviše, primili su manje iako je pod ravnanjem bivše ministrice poljoprivrede Marije Vučković, najavljivano da intervencije imaju najviše iznose pojedinačnih omotnica te obuhvaćaju najveći broj poljoprivrednika "što čini isplatu potpora za 2023. godinu najvećom i najobuhvatnijom do sada". 

"Manje, da", slaže se član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić koji je još zimus tijekom prosvjeda u Đakovu upozorio da su omotnice manje i da će biti manje novca, a što je kasnije u intervjuu za Agroklub, potvrdio i novi ministar Josip Dabro

No, koliko je stvarno isplaćeno ove, a koliko lani za 2022. vidjet će se kad stignu odluke o ostvarivanju prava na izravna plaćanja koje APPRRR šalje korisnicima u Agronet po okončanju isplata. 

"Potrajat će dok pošalju, ali bit će zanimljivo usporediti", kaže. 

Ušli smo, dodaje, nespremni u novo programsko razdoblje ZPP-a. "Umjesto da još godinu dana idemo po starom i iskoristimo vrijeme za edukacije, Hrvatska je odabrala novi model i čak 70 mjera na koje se moglo prijaviti", opisuje navodeći da smo, kad smo već odlučili ići prema novom, trebali poput nekih država staviti 10 ili 20 mjera. 

Zagušili APPRRR

Sa svih 70 došlo je do zagušenja i Uprave za stručnu podršku (ex Savjetodavna) kojima su se korisnici obraćali, ali i APPRRR-a koja je morala provesti sve kontrole. Došli smo do toga da je do kraja 2023. kroz predujam isplaćeno 236 milijuna eura, a ostatak do 490 planiran u prvim mjesecima 2024. Međutim, veljača u kojoj bi obično započela isplata druge rate, je protekla bez uplata da bi ista bila obećana za Uskrs, pred parlamentarne izbore. Prošao je i blagdan i izbori, a novci još nisu sjeli uz izliku da još traju kontrole. 

"Iznosi su manji nego što su navedeni u Pravilniku, a objašnjenje nitko nije dao. Meni je isplaćeni manji iznos za KFK-žute ploče. Umjesto 295 eura samo 172 eura po hektaru. Za održavanje živica, eko shema nisam dobio za sada ništa", rekao nam je jedan korisnik (podaci poznati redakciji). 

I nije jedini, mnogi su ostali zatečeni iznosima u Pravilniku i onima na računu. 

"I konzervacijska obrada za koju se najavljivalo 275 eura je umanjena za 30 posto", dodaje Brlošić navodeći da manji iznosi nisu ništa čudno, ali ljudima nije objašnjeno zašto je tako.

Svi su u Pravilniku gledali maksimalne iznose, a omotnica je bila takva da je 38 posto bilo za osnovna, 20 posto preraspodijeljena plaćanja i 25 posto za eko sheme. U slučaju kakav je bio - da su se mnogi prijavili na eko sheme, određeni iznos je ostajao isti, ali je rastao broj korisnika na koje se dijeli. I tu dolazi do pada iznosa. 

Brlošić podsjeća da se isto dogodilo kada je Odbor za ratarstvo HPK uspio ishoditi kompenzacijsku mjeru pomoći od 135 eura za prvih 30 hektara. Puno ih se prijavilo, iznos se dijelio i došlo je na koncu do isplate polovice tog iznosa, kod nekih i daleko manje.

Država treba povećati davanja

"Matematika je tu prilično komplicirana, igre su to", komentira dodajući da Ministarstvo zbraja sva davanja pa se onda hvale upumpanim milijardama, a javnost zaboravlja da je to petogodišnje razdoblje, da su u pitanju milijuni hektara i 100.000 korisnika na koje se dijeli.

Izostavlja se pritom i da se poljoprivrednicima nekoliko negativnih faktora poklopilo. Primjerice ratari su na cijeni izgubili 500 eura/ha, a potpora je 200€/ha. Slično je i u stočarstvu i drugim sektorima, što zbog kriza, bolesti, klimatskih promjena. Potpore, ističe, sigurno dobro dođu, ali treba demistificirati da su to ogromni iznosi. Barem ne kod manjih i srednjih proizvođača. 

"Nametnuli su nam nove obaveze i umanjili financijska sredstva koja Europska komisija i dalje želi smanjiti", upozorava Brlošić navodeći da je država nekada plaćala 100 posto iznosa potpore, danas je na nekih 20 i taj udjel mora povećati ako ne želi da proizvodnja nastavi padati. 

Isplate je obilježila i boljka "fali ti jedan papir". Okusili su to ponajviše ekološki proizvođači preko famoznog obrasca 23

"Prvo je taj obrazac bilo teško pronaći u moru dokumenata, a drugo to su sve podaci koje svakako ima i upisuje ekološka kontrola. Dakle, dvostruka evidencija se tražila, čemu to?", ogorčen je i Jurica Jašinski, bivši tajnik Udruge OPG-a Hrvatske Život.

Birokratska EU 

"EU je izuzetno birokratska i zagorčala nam je život", komentira Brlošić. 

Iza nas su tako isplate prema Strateškom planu ZPP-a koje su, kako smo i rekli, ostavile gorak okus. Predaja Jedinstvenih zahtjeva za sve intervencije za 2024. išla je po istom modelu, no vjeruje se da su, poučeni iskustvom, korisnici daleko manje toga "klikali" pa će i očekivanja biti manja. 

Pred europskim poljoprivrednicima općenito je vruća jesen jer prosvjedima izborene promjene tzv. GAEC uvjeta još nisu strogo definirane. Uvjeta koji opet dodatno birokratiziraju proizvodnju hrane, a svaki neispunjen uvjet sankcioniraju umanjenjem potpora. 

Europski parlament dao zeleno svjetlo za ublažavanje pravila ZPP-a

Koliko ste vi dobili? Manje, više ili niste uopće dobili potporu - recite nam u komentaru. 


Tagovi

Potpore Izravna plaćanja IAKS mjere Strateški plan Intervencija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB